Vicepreşedintele CE: "România se află pe drumul cel bun". Ce dezvăluie noul raport MCV publicat de Comisia Europeană
Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul MCV privind România. Raportul a consemnat progresele realizate de România şi, în plus, a precizat că trebuie menţinut consensul în ceea ce priveşte reformele. Totuşi, Parlamentul României nu a scăpat de critici în raportul Comisiei.
"România este pe drumul cel bun şi trebuie să rămână pe această cale. Combaterea corupţiei reprezintă în continuare cea mai mare provocare şi cea mai mare prioritate. Salutăm progresele înregistrate pe parcursul anului trecut, care vor trebui confirmate în 2015", a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, cel care gestionează rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria.
Citeşte şi: Klaus Iohannis, prima reacţie după publicarea raportului MCV
Totodată, oficialul european a menţionat că: "Comisia îşi va menţine sprijinul faţă de eforturile României de a obţine rezultate în ceea ce priveşte independenţa numirilor în funcţii de conducere din sistemul judiciar, finalizarea iniţiativelor legislative în curs şi combaterea sistematică a corupţiei."
Citeşte şi: Raportul MCV face prima victimă. Se cere DEMISIA lui Victor Ciorbea
În plus, raportul a evidenţiat domeniile în care s-au înregistrat progrese în mod constant, fapt care indică durabilitatea acestora. Acţiunile pe care le-au întreprins principalele instituţii judiciare şi autorităţile responsabile cu combaterea corupţiei la nivel înalt şi-au menţinut "o dinamică remarcabilă", se menţionează în raport.
De asemenea, raportul MCV a acuzat Parlamentul că pune piedici justiţiei. "Există în continuare o lipsă de consecvenţă în unele hotărâri ale instanţelor, aspect care reprezintă o sursă de îngrijorare. Deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alţi cetăţeni par să fie în continuare lipsite de criterii obiective şi de un calendar fiabil. Au existat, de asemenea, cazuri în care Parlamentul a dat dovadă de reticenţă în a aplica hotărârile judecătoreşti definitive sau deciziile Curţii Constituţionale", se arată în raport.