Viceprimarul Clujului, declarat incompatibil de ANI
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Şurubaru (PDL), a fost găsit incompatibil de ANI, întrucât în perioada 22 iunie 2010 - 30 mai 2013 a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar şi pe cea de administrator al SC Euro Divers, el fiind acuzat, totodată, de fals în declaraţii, scrie mediafax.
Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) postat, marţi, pe site-ul instituţiei, Gheorghe Şurubaru s-a aflat în incompatibilitate în perioada 22 iunie 2010 - 30 mai 2013 şi a omis menţionarea în declaraţiile de interese depuse în luna iulie 2012 a calităţilor deţinute în cadrul SC Euro Divers SRL, motiv pentru care agenţia a sesizat Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca.
"Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate şi săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în cazul lui Gheorghe Şurubaru, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2010 - 30 mai 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca şi calitatea de administrator al SC Euro Divers SRL. Astfel, Gheorghe Şurubaru a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea 161/2003, potrivit cărora funcţia de viceprimar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale. De asemenea, întrucât acesta a omis menţionarea în declaraţiile de interese depuse în luna iulie 2012 a calităţilor deţinute în cadrul SC Euro Divers SRL, Agenţia a sesizat Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Gheorghe Şurubaru a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de dispoziţiile art. 292 din Codul Penal al României", se arată în documentul citat.
Reprezentanţii ANI au subliniat că infracţiunea de fals în declaraţii se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
"Gheorghe Şurubaru a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare", se mai arată în comunicatul ANI.
În document se menţionează că, în conformitate cu prevederile legale, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate "este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului".
"Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului", se arată în comunicat.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, Gheorghe Şurubaru nu a putut fi contactat.