Victor Ciorbea invită clasa politică la o lovitură de stat

| 05 oct, 2013

Declaraţiile de joi dimineaţa făcute de Traian Băsescu despre presupusa implicare a lui Victor Ponta în încetarea delegărilor procurorilor DNA au generat, aşa cum era normal, reacţii multiple din partea politicienilor.

Mulți dintre cei care au comentat aceste declarații au condamnat atitudinea preşedintelui şi modul în care acesta l-a atacat pe premier. Cu toate acestea, majoritatea liderilor USL-uiau precizat că nu intenţionează să rupă pactul de coabitare dintre premier şi preşedinte din moment ce ar aduce prejuducii grave României.

Au existat însă şi unele voci care au susţinut că Uniunea trebuie, indiferent de costuri, să meargă pe o linie mai dură în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Băsescu. Una dintre vocile critice i-a aparţinut lui Victor Ciorbea, care, joi seară, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, a declarat despre preşedinte că "la câte încălcări de Constituţie face, asta ar merita (suspendarea - n.r.), şi nu numai suspendat, ci destituit din funcţia de preşedinte". Pentru a putea înţelege această poziţionare este necesar să avem în vedere istoria relaţiei politice dintre Ciorbea şi Băsescu.

Victor Ciorbea a fost primul şef de cabinet al guvernării CDR, devenind prim-ministru pe fondul unui puternic sprijin popular, la momentul respectiv el având o cotă de încredere de 80%. Apoi, în 1997, a apărut interviul din Evenimentul zilei în care Traian Băsescu, pe atunci ministru al Transporturilor, acuza guvernul condus de Victor Ciorbea de incompetenţă. A urmat, în primăvara anului 1998 ralierea necondiționată a PD-ului în spatele lui Traian Băsescu, ceea ce a dus în final la căderea Cabinetului Ciorbea. Acela a fost declanşatorul regresului CDR, cât şi momentul în care Victor Ciorbea a devenit un personaj politic secundar, lider al mai multor partide aflate la marginea polticii româneşti. Între timp, Victor Ciorbea a devenit în 2012 senator din partea PNL, calitate în care a şi fost invitat la Antena 3 joi seară.

Este probabil ca Victor Ciorbea să fi văzut în invitaţia de a comenta declaraţiile preşedintelui Băsescu un mod de a se răzbuna pe cel care i-a distrus cariera politică acum mai mulţi ani. Teză ce poate fi argumentată de modul vehement în care senatorul liberal şi-a exprimat opiniile, vorbind despre “destituire”, nu despre suspendare. De asemenea, trebuie să adăugăm şi că declaraţiile au fost făcute la Antena 3, post controlat de Dan Voiculescu, singura voce din USL ce a susţinut tranşant varianta suspendării preşedintelui.

Trecând peste toate aceste considerente, poziţia lui Victor Ciorbea, dacă s-ar materializa într-o acţiune politică, ar arunca România într-o criză extrem de dăunătoare. Pactul de coabitare reprezintă în primul rând o garanţie în faţa partenerilor occidentali că ambii lideri ai puterii executive, preşedintele Băsescu şi premierul Ponta, vor respecta litera şi spiritul Constituţiei. Băsescu nu a rupt joi de dimineaţă acest act tocmai pentru că vrea ca USL-iștii să facă acest gest necugetat, iar refuzul premierului Ponta de a răspunde declaraţiilor preşedintelui nu face decât să demonstreze că primul ministru este un politician responsabil.

Pe de altă parte, Victor Ciorbea nu vrea decât să îl lovească pe Traian Băsescu, indiferent de consecinţe. La declaraţia iresponsabilă a lui preşedintelui, Victor Ciorbea a ales să răspundă cu o declaraţie la fel de iresponsabilă, într-un registru vindicativ Din acest punct de vedere, ambii politicieni, fostul prim-ministru din perioada CDR şi actualul preşedinte, dau dovadă de aceeaşi lipsă de respect pentru Constituţie şi pentru interesul naţional, fiind spre binele tuturor dacă amândoi şi-ar da demisia din funcţiile publice pe care le ocupă în prezent.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ