EXCLUSIV. Victor Ponta a adunat în medie peste 800 de articole pe zi în media online
Premierul Victor Ponta a beneficiat de cea mai mare expunere în media digitală în primul semestru, numele său fiind menţionat în medie în peste 800 de articole pe zi, potrivit unei monitorizări online realizată de Media IQ. Traian Băsescu a fost cel mai activ politician în social media, în vreme ce Crin Antonescu s-a remarcat prin discreţie.
Cel mai des menţionat nume de politician în toată media online din primele șase luni ale anului a fost al premierului Victor Ponta. Șeful Guvernului a beneficiat de cea mai mare expunere și mediatizare pe site-urile din România în primul semestru. Numele său a apărut în 149.368 de articole, conform datelor companiei Media IQ, care monitorizează peste 110.000 de surse (incluzând site-uri de ştiri, bloguri, forumuri, Facebook etc).
Dacă împărțim numărul total de articole din primul semestru în care a fost prezent premierul Victor Ponta la cele aproximativ 180 de zile, avem o medie de 800 de articole pe zi, în care premierul a fost evocat.
În primul trimestru numele premierului s-a regăsit în media online în 79.995 de articole, iar în al doilea trimestru prezenţa sa a scăzut cu 13% comparativ cu primele trei luni din acest an (69.373). Potrivit datelor Media IQ, tonul emoţional al articolelor despre premier a fost pozitiv în proporţie de 12,98%, iar negativ a fost de 18,33%. Cele mai multe articole în care a fost prezent numele premierului au fost scrise de agenţia de presă Agerpres, 2.581.
Premierul Victor Ponta a fost activ şi pe cea mai cunoscută şi mare reţea de socializare, Facebook, iar numele acestuia a fost menţionat în 1.246 de postări. Premierul este unul din cei mai activi politicieni pe Facebook şi utilizează frecvent reţeaua de socializare pentru a comunica cu cei peste 160.000 de fani ai paginii sale. Trendul web 2.0 a prins şi în rândul politicienilor, iar Victor Ponta este prezent în online şi cu un site ce-i poartă numele şi cu un blog aferent. La nivel de social media (bloguri, forumuri, Facebook) numele premierului a fost menţionat în primele şase luni în 6.518 postări.
Top trei surse pentru Victor Ponta
- Agerpres - 2.581 de articole
- Evenimentul Zilei - 2.225 de articole
- Gândul - 2.088 de articole
Structura surselor media acoperite de Victor Ponta
Spaţiul mediatic ocupat proporţional de cei mai importanţi lideri politici
Băsescu mizează pe Facebook
Pe locul secund în privinţa prezenţei în media digitală se află preşedintele Traian Băsescu, care a fost prezent în 117.925 de articole, cele mai multe dintre acestea fiind scrise în primele trei luni, respectiv 69.564. Tonul emoţional al articolelor despre preşedinte a fost negativ în proporţie de 16,19%, iar cel pozitiv a fost de 12,66%. Aşa cum era de aşteptat, cele mai multe articole în care apare numele preşedintelui se regăsesc în ediţia online a cotidianului Evenimentul Zilei – 1.808.
Preşedintele în schimb beneficiază de o expunere un pic mai consistentă în social media. Şeful statului a „reuşit” să fie prezent în 6.930 de postări pe bloguri, forumuri şi Facebook. De asemenea, şi pe reţeaua de socializare Facebook preşedintele a fost mai prezent decât premierul, înregistrând un număr de 1.470 de postări. Pagina preşedintelui adună peste 200.000 de fani.
Şeful statului a declarat la o întâlnire cu prietenii săi de pe reţeaua de socializare că în România anului 2014 campaniile electorale pe internet vor fi mai eficiente decât cele pe canalele de televiziune. “Dacă privim la procentul de români, spre exemplu, care utilizează internetul trebuie să recunoaştem că nu este foarte mare. Sunt circa nouă milioane, deci sub 50%, iar Facebook-ul 5,8 milioane. Este totuşi un acces la 9 milioane de oameni. Oricât m-aş duce la o televiziune mai mult de un milion nu are orice rating în seara respectivă. Sigur, nu o să-i atingi pe cei 9 milioane, sunt câteva zeci de mii, sute de mii pe care îi atingi cu un mesaj pe internet. (...) Însă, este clar că după mine şi în România anului 2014 deja campaniile pe internet vor fi mai eficiente decât cele pe televiziuni", sublinia acesta la începutul lunii iunie.
Top trei surse pentru Traian Băsescu
- Evenimentul Zilei - 1.808 articole
- Gândul - 1.597 articole
- Agerpres - 1.590 articole
Viitorul candidat USL la preşedinţie, de două ori mai slab reprezentat decât actualul
Preşedintele Senatului şi viitorul candidat USL la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, nu se ridică la nivelul de prezenţă în media online precum cel al premierului sau al preşedintelui.
Crin Antonescu a fost prezent în 58.792 de articole în primele şase luni ale acestui an. Viitorul candidat la prima funcţie în stat a fost de două ori mai slab reprezentat în media online decât Traian Băsescu, arată datele Media IQ. Tonul emoţional al articolelor despre Crin Antonescu a fost negativ în proporţie de 14,92%, iar cel pozitiv a fost de 12,97%.
Crin Antonescu mai recuperează din decalajul faţă de cei mai importanţi doi oameni politici ai momentului la prezenţa în social media, unde este prezent în 4.514 postări, dintre care 842 sunt pe reţeaua de socializare Facebook.
Top trei surse pentru Crin Antonescu
- Evenimentul Zilei -1.129
- Agerpres - 940
- Gândul - 790
Opoziţia este dominată de Vasile Blaga
Dintre oamenii politici aflaţi în opoziţie, cel mai prezent pe agenda mass-mediei a fost preşedintele PDL, Vasile Blaga, care a contabilizat în dreptul său 32.610 articole în primele saşe luni ale anului. Numele său a fost ofertant pentru media mai ales în primul trimestru, când a adunat 24.064 articole. Platforma media care a scris cele mai multe articole având numele preşedintelui PDL a fost site-ul realitatea.net cu 672 de articole. Tonul emoţional al articolelor despre Vasile Blaga a fost relativ echilibrat între pozitiv (13.21%) şi negativ (14.27%).
În ceea ce priveşte prezenţa acestuia în mediul interactiv (web 2.0), Vasile Blaga nu performează. Numărul postărilor în social media în care acesta a apărut se ridică la 1.253, de 4-5 ori mai puţin decât a primilor trei oameni din stat. De altfel, Vasile Blaga are doar 1.000 de prieteni pe reţeaua de socializare Facebook.
Fondatorul Partidului care îi poartă numele, Dan Diaconescu, contorizează în dreptul său un număr de 8.951 de articole în care îi este menţionat numele. În zona de social media Dan Diaconescu adună în jur de 1.000 de menţionări. Dacă de obicei tonul negativ, critic este mai întâlnit la politicienii aflaţi la putere, Diaconescu este o excepţie. Astfel, potrivit datelor Media IQ, tonul emoţional al articolelor despre Dan Diaconescu a fost negativ în proporţie de 17.15%, iar cel pozitiv a fost de 12,36%.
Top 3 surse Vasile Blaga | Top 3 surse Dan Diaconescu |
Realitatea.net - 672 | Realitatea.net - 354 |
Evenimentul Zilei – 665 | Evenimentul Zilei - 148 |
Mediafax – 441 | Gândul - 144 |
Linia a doua din partide vine din urmă
Elena Udrea
Elena Udrea a reuşit în primele şase luni să fie bine reprezentată în media online. Fosta candidată la şefia PDL a adunat nu mai puţin de 26.606 de articole în care îi este menţionat numele. Tonul emoţional al articolelor cu Elena Udrea a fost catalogat de Media IQ pozitiv în proporţie de 14.22% şi 13.31 % negativ. Site-ul realitatea.net a scris cele mai multe articole în care a fost menţionat numele Elenei Udrea, respectiv 622.
Elena Udrea reuşeşte să-l surclaseze pe şeful ei, Vasile Blaga, la capitolul prezenţă în social media. Aceasta are un număr dublu de menţionări în primele şase luni faţă de şefului ei pe bloguri, forumuri şi Facebook.
Liviu Dragnea
Vicepremierul Liviu Dragnea a adunat în dreptul său în primul semestru un număr de 20.379 de articole în care i se precizează numele. Cele mai multe articole în care numele lui Liviu Dragnea a fost menţionat au fost scrise de agenţia de presă Agerpres, 378.
Tonul emoţional al articolelor despre Liviu Dragnea a fost într-o proporţie de 13.21% pozitiv, iar tonul emoţional negativ s-a regăsit în proporţie de 19.19%.
Cătălin Predoiu
Recent anunţat ca un premier din umbră al opoziţiei, Cătălin Predoiu, nu a convins prea mult media ca să-i pomenească numele. În primele şase luni numărul articolelor în care a fost prezent Cătălin Predoiu se ridică la 694.
Surprinzător este faptul că tonul emoţional al articolelor este mai degrabă negativ. Numele lui Predoiu este pomenit pe un ton emoţional negativ în proporţie de 16.53% şi pe ton pozitiv în proporţie de 11.72%.
Klaus Iohannis
Omul numărul doi din PNL, Klaus Iohannis, reuşeşte să adune 6.279 de articole cu numele său în media online în primele şase luni ale anului. Agerpres a fost platforma media care a scris cele mai multe articole în care s-a menţionat numele liberalului.
Chiar dacă, teoretic este la putere, tonul emoţional al articolelor despre Klaus Iohannis este preponderent pozitiv, cu 14.73% - ton pozitiv şi 13,7% ton negativ.
Spaţiul mediatic ocupat proporţional de linia a doua din partide
Glosar de termeni
- Tonul emoţional - Conţinutul emoţional se calculează astfel: se ia fiecare cuvânt dintr-un articol dat şi i se atribuie un corespondent de tipul "benefic"/"negativ"/"**periculos" etc; apoi, la final se face o medie din fiecare şi se ajunge la un procent de pozitiv, unul de negativ şi unul de neutru. Contextul emoțional va indica tonul în care a fost redactat articolul.
- Media IQ este un serviciu de media intelligence, care monitorizează peste 100.000 de surse (mass media online şi social media: bloguri, forumuri, Facebook) şi pe lângă datele cantitative pe care le oferă monitorizarea clasică, Media IQ pune datele în context şi le analizează şi din punct de vedere calitativ.
- Datele Media IQ furnizate Obiectiv.info au rezultat din monitorizarea celor peste 100.000 de surse online, iar perioada analizată a fost 1 ianuarie 2013 – 1 iulie 2013.