Procesul lui VICTOR PONTA, prima zi. Ce a spus premierul despre faptele sale
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă, luni, primul termen în dosarul în care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA. Victor Ponta a fost trimis joi în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.
UPDATE 17.08 Următorul termen în proces a fost stabilit pentru 23 octombrie, a anunţat instanţa supremă.
UPDATE 15.45 Dan Şova rămâne sub control judiciar, a stabilit luni instanţa supremă, anunţă RomâniaTV.
Mai mult, cererea lui Şova, care solicitase să i se permită să ia legătura cu Victor Ponta, inculpat în acelaşi dosar, a fost respinsă. În continuare, cei doi nu au voie să ia legătura.
Citeşte şi: DAN ŞOVA rămâne sub control judiciar. Instanţa i-a menţinut INTERDICŢIA de a comunica cu Ponta
UPDATE 13.10 PSD îl susţine pe Victor Ponta în continuare în funcţia de premier, a decis în unanimitate Comitetul Executiv al partidului, anunţă RomâniaTV.
Citeşte şi: Victor Ponta: Opinia unanimă este că trebuie să ne continuăm guvernarea
UPDATE 12:00. Senatorul PSD Dan Şova a ajuns la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde are loc primul termen din procesul în care este judecat pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.
Dan Șova este obligat să vină încă de la primele termene ale procesului, deoarece se află sub control judiciar. La început, procesul se va desfășura în faza de cameră preliminară, în care accesul publicului nu este permis. Judecătorii vor discuta doar chestiuni de procedură, respectiv menținerea măsurilor preventive și a sechestrului dispuse de procurorii DNA în acest dosar.
Şova a ajuns la ÎCCJ alături de avocat şi nu a făcut declaraţii. Potrivit România TV, Victor Ponta nu va ajunge in fata judecatorilor intrucat se afla la sedinta PSD. Social-democraţii s-au întrunit în şedinţa Comitetul Executiv Naţional pentru a lua decizii legate de organizarea Congresului extraordinar în care se va alege noua conducere a partidului, dar şi pentru a discuta situaţia premierului Victor Ponta, trimis în judecată de DNA.
Citeşte şi: Dan Șova, despre Ponta: Nu văd motivul pentru care și-ar da demisia
Procesul este programat să înceapă luni, la ora 12.00, cu verificarea corectitudinii şi a procedurilor în dosarul întocmit de procurori, în camera preliminară.
Tot luni, PSD se va întruni în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, care urmează să ia o decizie în cazul lui lui Victor Ponta, după trimiterea acestuia în judecată.
Duminică, cu o zi înainte de înainte de proces, Victor Ponta a lăsat un mesaj pe Facebook, de ziua sa, în care arată că nu a încălcat niciodată legea "cu intenţie".
"Multumesc tuturor celor care azi mi-au transmis un gand bun (familie, prieteni, colegi sau necunoscuti, precum cei doi tineri care m-au vazut in masina la semafor si au lasat geamul jos doar sa-mi ureze "La multi ani!").
In 43 de ani am trecut deja prin foarte multe, bune si rele, cred in Dumnezeu, imi iubesc familia mai mult decat pe mine insumi, imi ajut prietenii si respect oamenii. Nu am facut niciodata ceva ilegal sau rau cu intentie, am invatat din greseli si am cerut iertare cand am gresit.
Chiar si azi, in timpuri cum nu am mai trait, cred ca prostia, ticalosia si ura atat de prezente din pacate in viata noastra, nu pot sa ne schimbe fundamental ca oameni!", a scris Ponta pe Facebook.
Citeşte şi: PSD, vot unanim pentru susţinerea lui VICTOR PONTA
Victor Ponta a fost trimis joi în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.
În dosar mai sunt trimişi în judecată senatorul Dan Şova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ''Şova şi Asociaţii'', Laurenţiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, şi Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.
Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocat, a obţinut de la SCA ''Şova şi Asociaţii'' suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.
RECHIZITORIU DNA Victor Ponta
"Astfel, la 30 august 2007, între SCA 'Şova şi Asociaţii', reprezentată de Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel', reprezentat de Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (lună în care Şova s-a înţeles cu Cristea Dumitru să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes)", susţine DNA.
Anchetatorii au reţinut că, în 27 martie 2008, inculpaţii au încheiat un act adiţional la convenţia de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit lui Ponta la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexuri energetice încheiaseră cu SCA ''Şova şi Asociaţii'' alte contracte de asistenţă juridică prevăzute cu comision de succes).
Citeste si: Prima reacţie a ambasadei SUA după trimiterea în judecată a lui Victor Ponta
"Convenţia de conlucrare s-a încheiat în decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA 'Şova şi Asociaţii', care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi", menţionează DNA.
Din probe, a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea lui Victor Ponta pentru contractele încheiate de SCA ''Şova şi Asociaţii'' cu complexurile energetice. Procurorii consideră că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat percepţia că Şova beneficiază de susţinerea lui Victor Ponta.
Ştirile orei
sacul si petecul
evazionistul si complicele
avocatul zero+procurorul zero
pe scurt:Sova si Ponta,mandri ca sunt romani..