Victor Ponta alături de mii de credincioși, de sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni
Premierul Victor Ponta a participat sâmbătă, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, la manifestările religioase prilejuite de împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinţilor Brâncoveni. Acesta a declarat că în 'Anul Brâncoveanu' toți românii ar trebui să privească spre viitor şi să se simtă mândri cu valorile noastre autentice.
“Mă bucur ca pot contribui la marcarea celor 300 de ani care s-au scurs de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu. (...) Este un semn de respect şi o dovadă a mândriei pe care o simţim, ca români, faţă de valorile noastre autentice”, a scris premierul pe contul său de Facebook.
Victor Ponta a reamintit de momentul vizitei în Turcia, efectuată în luna octombrie a anului trecut, când a participat la dezvelirea unei plachete comemorative dedicată domnitorului Brâncoveanu şi celor patru fii ai săi, la Muzeul Yedikule.
“În 2013, am dezvelit la Muzeul Yedikule din Turcia placheta dedicată domnitorului Brâncoveanu şi celor patru fii ai săi, un gest pe care l-am văzut ca pe o reconciliere cu istoria. Acum, în 'Anul Brâncoveanu', cred că trebuie să privim spre viitor şi să învăţăm din caracterul, înţelepciunea şi sacrificiul acestui mare conducător român”, a consideră prim-ministrul.
Acţiunile şi manifestările din cadrul Programului naţional 'Anul 2014 - Anul Brâncoveanu' se desfășoară sub înaltul patronaj al premierului. Acesta a fost alături de miile de credincioși au asistat la sfințirea de către Patriarhul Daniel a picturii noi de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, unde se păstrează moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Aceasta este a doua zi în care Victor Ponta participă la slujbele oficiate în locașe de cult. Ieri, de Adormirea Maicii Domnului, prim-ministrul a fost prezent la inaugurarea Piaţetei Sfântul Ioan Paul al II-lea din Cacica, judeţul Suceava, și a vizitat Mănăstirea Putna și Mănăstirea Nicula din județul Cluj. Cu această ocazie, șeful Guvernului a făcut apel la unitatea românilor, indiferent de religia lor.
“România este ţara în care toţi credincioşii ortodocşi, catolici, greco-catolici, protestanţi, neo-protestanţi, toţi cei care cred în Dumnezeu şi în viitorul acestei ţări trebuie să trăiască împreună şi trebuie să îşi cinstească religia şi tradiţiile. (...) Maica Domnului îi unește pe creștini, fiind una dintre acele sărbători pe care ortodocșii și catolicii, ca și alte culte creștine, le sărbătoresc împreuna.”, a afirmat Victor Ponta vineri.