Victor Ponta: Antonescu este candidatul USL-ului. Fac toate eforturile pentru USL
Premierul Victor Ponta a vorbit în această seară, la România TV, despre tensiunile care aproape au dus la ruperea USL în ultimele zile, despre polemica privind proiectul Roşia Montană şi despre divergenţele cu Crin Antonescu.
Cele mai importante declaraţii ale premierului Victor Ponta, potrivit RTV.NET:
Nu am vorbit în mod detaliat despre candidatul la prezidenţiale, era greu pe telefon. A spus că îşi doreşte, ca şi mine, un USL unit şi că vom discuta mai multe când se întoarce în ţară. Domnul Antonescu este candidatul USL-ului şi cred că declaraţiile publice din ultima vreme au stârnit tensiuni inutile.
Cred că după nouă ani de discordie marca Traian Băsescu, merităm o societate în care să nu ne mai dăm în cap şi să putem să dialogăm. Cred că aţi remarcat că am avut discuţii civilizate şi cu opoziţia, şi cu UDMR-ul. Vreau să arăt că se poate trăi în România şi fără să ne omorâm ca în ultimii ani, ci găsind o cale de dialog. Eu cred că e foarte important ca USL să rămână unit, să avem o guvernare stabilă şi că disputele verbale sau criticile în public sunt mai puţin importante decât acest deziderat. Azi majoritatea parlamentară a funcţionat foarte bine şi nu am niciu reproş de făcut cu privire la modul în care funcţionează sprijinul parlamentar pentru guvern.
Dacă am putut să stau la masă cu un om pe care îl consider un rău uriaş, nu văd de ce nu aş putea sta cu Crin Antonescu, pe care nu îl consider deloc aşa. Sper să redescoperim normalitatea şi capacitatea de a lua decizii pe dialog şi pe normalitate. Eu o să fac toate eforturile care ţin de mine. Eu de altfel am avut o atitudine reţinută. Uneori, rar, fără să depăşesc limita bunului simţ, am mai răspuns, dar nu o să încep şi nu o să întreţin un conflict.
Acei oameni de la Roşia Montană, despre care am aflat de la tot felul de propagandişti că stăteau într-un muzeu la căldurică şi beau cafele... îi invit pe cei care au spus asta să meargă mâine în galerie şi să vadă dacă pot sta mai mult de o oră acolo. Eu m-am speriat pentru că oricare dintre acei oameni puteau să păţească ceva şi când ai o singură victimă deja lucrurile degenerează. M-am gândit că acei oameni trebuie să fie cu copiii lor când începe şcoala, nu în galerie. Sunt şi eu părinte, am făcut un gest uman şi îmi pare bine că l-am făcut, deşi au fost consecinţe politice, critici şi înjurături.
Decizia mea este să vindec cu partenerii, dar şi cu adversarii politici, de a vindeca o rană care de nouă ani ne desparte şi ne face să fim divizaţi.
Ceea ce am făcut odată cu scăderea TVA la pâine a fost creşterea acelor accize, pentru compensare, la bunuri de lux, care nu va ataca o categorie prea mare de persoane.
Am zis că e posibil să fie politicieni cu interese financiare, dar am răspuns la o simplă întrebare. Eu nu eram nici măcar în politică în '99-2000, când s-a semnat protocolul. Este încă un motiv pentru care nu am vrut să ia decizia Guvernul. Eu aş vrea să dăm avizul, pentru că sunt îndeplinite toate standardele de mediu, dar am zis mergeţi şi discutaţi în Parlament, să afle toată lumea, să se exprime toată lumea. Şi dl. Băsescu şi dl. Antonescu au spus să-l facă Guvernul. Păi ori eşti contra, ori eşti pentru. Faptul că după 15 ani în care niciun guvern nu a avut curajul să spună facem sau nu facem exploatarea, eu am avut curaj şi miniştrii care au lucrat, să punem proiectul pe masa Parlamentului. Dar măcar nu îl mai ţin şi eu şi să-l las moştenire la guvernul următor.
Există interese economice din afara României ca România să nu-şi redeschidă mineritul, nu doar exploatarea aurului, şi să nu fie independentă economic din punct de vedere al gazelor. Există şi acest gen de influenţe. Din calitatea de prim ministru nu pot să fac publice informaţiile la care am acces.
Nu cred că există coordonare între Traian Băsescu şi Crin Antonescu. Sunt şi alţi parlamentari care ar vrea să se facă proiectul de la Roşia Montană, dar să-l facă Guvernul şi ei să-l critice la televizor. Licenţa prevede redevenţă de 2%, însă cu negocierea este de 6%, dar nu se poate decât prin lege. Condiţiile de mediu, care sunt extrem de importante, noi am mărit garanţia de mai multe ori. Iar aceste lucruri nu se pot face decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern.
Majoritatea covârşitoare a celor care ne-au votat ne-au votat ca să stăm împreună, nu să ne dezbinăm. Lucru pe care l-au văzut la CDR, la Alianţa DA. De aceea spun că vreau pace, că nu întreţin niciun fel de conflict şi că fac tot ce pot să evit orice conflict în USL. Mai important decât dl. Antonescu şi decât mine şi de cât oricine: n-am simţit niciodată până acum cât de adevărată e legenda meşterului Manole. Eu mi-am propus ca măcar pentru o perioadă să rupem această legendă conform căreia cum începem să construim ceva, vin alţii şi se apucă să dărâme.
Nu deţin în acest moment, ca prim ministru, informaţii că X, Ionescu sau Popescu a luat bani de la Roşia Montană. În schimb cred că aşa cum vedem şi în filmele americane, în faţa Comisiei - care va avea ca sarcină nu doar să se uite pe un proiect de lege perfectibil, ci să strângă toate datele din 1999 încoace - vor fi cerute date tocmai în acest sens, dacă există informaţii privind legături între partide, oameni politici şi o companie care are interese economice.
PSD e cel mai puternic partid din ultimii 20 de ani, dar eu nu cred că am în buzunar 3 milioane de voturi şi le dau eu cui vreau. Evident, faptul că eu şi conducerea PSD susţinem un candidat în persoana lui Crin Antonescu e important. Dar oamenii aceia merg la vot şi uneori ne ascultă, alteori nu. Eu mă îndoiesc că pe Mircea Geoană l-au votat toţi alegătorii PNL-ului. Cred că la anul fiecare candidat îşi va câştiga votul prin propria persoană.
O să mă văd cu domnul Antonescu când se întoarce. Joi sunt în vizită oficială în Turcia, dar imediat ce o să mă întorc o să ne întâlnim şi o să discutăm. Eu vreau să discut cu toată lumea, dar nu cu caricaturi precum domnul Neamţu.