Victor Ponta: Corupţii trebuie să rămână în închisoare

| 10 dec, 2013

Victor Ponta nu este de acord cu noua formă a proiectului de lege de amnistiere, care se va discuta astăzi în Parlament. Premierul a cerut în mod explicit ca infracţiuni precum luare de mită, dare de mită sau trafic de influenţă să fie excluse din lista beneficiarilor amnistiei. Premierul Ponta le-a transmis colegilor din Parlament că nu va susţine forma legii decât dacă pedepsele de corupţie vor fi exceptate.

Victor Ponta le-a cerut parlamentarilor USL ca amnistia ar trebui să se refere la pedepsele mai mici de 5 ani şi să nu includă faptele de corupţie. În aşa fel, ar fi vorba de amnistierea pedepselor mici, pentru a decongestiona sistemul penitenciar, care în prezent nu mai face faţă, scrie RomâniaTV.net.

Proiectul privind amnistierea şi graţierea unor pedepse urmează să fie supus marţi votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional la acest act normativ, după ce Comisia juridică a adoptat luni seară raport favorabil cu amendamente.

Proiectul iniţiat de către deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun a fost analizat în Comisia juridică, fiind adoptate o serie de amendamente luni seară, în condiţiile în care la lucrările comisiei au participat un sfert din totalul de 27 de membri.

Adoptarea raportului favorabil asupra proiectului în Comisia juridică nu a fost făcută publică.

Conform unor surse parlamentare, urmare a amendamentelor adoptate de comisie, proiectul prevede amnistierea infracţiunilor pedepsite cu închisoare de până la şase ani şi graţierea pedepselor cu închisoarea de până la şapte ani. Termenele iniţiale erau de până la patru ani pentru amnistie şi de şapte ani pentru graţiere.

Proiectul de lege a fost respins în luna mai de Senat şi urmează să intre la vot în plenul de marţi al Camerei, care este forul decizional.

Indicele de ocupare din puşcariile româneşti este de 118 %. În penitenciare se afla 33.423 de condamnaţi definitiv şi arestaţi preventiv, iar capacitatea maximă este de 28.166 locuri. Orice deţinut care dă în judecată România la CEDO câştigă garantat. Numai anul trecut, statul a fost obligat să plătească despagubiri de aproape 120.000 euro. Astfel de decizii au fost luate şi în alte state din Europa, din motive similare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 dec, 2013
cantautor
in ce calitate le-a cerut?
premier,deputat,cetatean sau turist?
si ei,parlamentarii,ce-au zis?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ