VICTOR PONTA, după şedinţa cu scântei a PSD: Îmi asum înfrângerea din 16 noiembrie
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat la finalul Comitetului Executiv al partidului că a fost o şedinţă tensionată, dificilă dar din care spune că a învăţat.
"Am avut o primă întâlnire PSD după rezultatele la prezidențiale, o întâlnire tensionată, dar necesară pentru că am încheiat un ciclu complet electoral început în 2010. În calitate de lider al PSD, trebuie să îmi asum nu doar lucrurile bune, ci și înfrângerea din 16 noiembrie. Am mulțumit tuturor pentru activitatea din acești 5 ani. Am mulțumit organizațiilor naostre și românilor care ne-au votat. PSD a pierdut pentru a treia oară alegerile prezidențiale", a declarat Victor Ponta
Conform acestuia, noul proiect trebuie să țină cont și de realizări dar și cauzele reale pe care începem să le analizăm ale eșecului de la prezidențiale. "Dacă cineva spune că nu s-a greșit cu nimic... este o premisă pentru un eșec din viitor. Dacă înțelegem ce-am greșit, atunci ne vom face în continuare treaba pe scena politică. Prima decizie pe care am luat-o astăzi a fost aceea de a organizare forurile principale în primăvara anului viitor. În primăvara, nu doar se va alege o echipă de lideri, ci se va decide asuprsa proiectului pt următorii 5 ani. S-a decis că am primit un mandat foarte clat în 2012 de a guverna țara. Am avut rezultate bune, dar mai sunt multe lucruri de făcut. În formula nouă a USL, ne dorim să prezentăm în Parlament o formulă restructurată de Guv. Am luat act de decizia UDMR, însă avem multe lucruri comune pe care trebuie să le continuăm. Vreau că continuăm să guvernăm bine cu o clară aplecare pe sănătate, educație și infrastructură", a spus Ponta.
Acesta a adăugat: "În cee ce privește, activitatea politică, dorim să relansăm proiecte importante pentru România legate de descentralizare, dar și de modificarea Constituției. PSD are nevoie să vină cu un nou proiect politic până în primăvară: schimbări de fond. Principalele acuzații au fost legate de comunism. Nu contează dacă eu la 42 de ani sunt comunist sau nu, contează cum mă văd ceilalți. PSD va avea un viitor politic prin care se va arăta că nimeni nu este mai presus de lege. Mă refer aici la corupție. Nu ne aparține noua inițiativă legată de legea aministiei. Nu ne aparține, ci deputatului Păun de la minorităţi. Nu cred că s-a schimbat ceva în poziția noastră. Trebuie să fim mai clari pentru a nu lăsa loc de interpretări. Imaginea legată de baronii locali trebuie schimbată dacă vrem să câștigăm alegerile prezidențiale".
Referindu-se la şedinţa Comitetului Executiv, Ponta a spus că a fost una dificilă. "A fost o ședință dificilă. Pentru mine a fost un moment dificil. Voi încerca să fiu un premier bun care să ducă la sfârșit proiectele. Voi colabora cu președintele, cu Parlamentul. Votul din 16 noi este o lecție dureroasă pt mine. Din fericire, cei care pot să învețe din asemenea lecții, au o doua șansă", a menţionat şeful PSD.
Ponta a spus că doi ani și jumătate nu a avut sprijin din partea președintelui. "Am avut și o discuție legată de echipa cu care mergem mai departe. Îmi asum responsabilitatea că am pierdut, dar pentru că este o perioadă dificilă, e nevoie de o echipă de conducere care să fie cu adevărat unită. Trei dintre coelgii noștri au fost excluși. Așa s-a votat. În ceea ce mă privește, nu sunt sau poate nu am fost omul deciziilor radicale, motiv pentru care am plătit un preț pentru asta. Vanghelie, Geoană și Șova au primit o sancțiure de excludere din partid. Poate în 2019, dacă va fi și atunci să nu câștigăm alegerile, măcar să nu pierdem pentru că suntem considerați comuniști și baroni locali", a mai declarat Ponta.
Premierul a spus că e prima oră în istoria guvernării României când a respectat în mod democrativ votul oamenilor. "Am respectat şi l-am felicitat pe domnul Iohannis pentru votul din 16 noiembrie, capacitatea noastră de a accepta apelurile democratice ne dă voie să ne gândim că putem în continuare să facem lucruri bune pentru România. În ceea ce priveşte majoritatea parlamentară, vom merge în formula USL 2, pentru a cere un vot, şi vom prezenta bugetul pe 2015 în care nu există nicio mărire de taxe sau impozite, nu se schimbă cota unică. Acum s-a terminat campania, toată lumea înţelege că au fost acuzaţii de campanie. Tot ce a fost adoptat - indexare pensii, sănătate, alocaţii, sunt prinse în buget", a afirmat Ponta.
Întrebat de ce a fost exclus Mircea Geoană, Poonta a spus că a fost o discuţie mai lungă şi s-a considerat că fiecare trebuie să meargă pe drumul lui. Acesta a spus însă că Geoană nu este vinovat pentru pierderea alegerilor. "Am vorbit despre viitor ;i despre faptul că o echipă trebuie să fie coezivă pentru a putea rezista în momente decisive", a explicat şeful PSD.