Victor Ponta: În România, dacă nu plăteşti taxe eşti chiar lăudat. Este inadmisibil
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, la România TV, că evaziunea fiscală este „un fenomen care distruge România de atâţia ani“.
Afirmaţiile prim-ministrului vin în contextul în care o grupare de evaziune fiscală din care făceau parte avocaţi, angajaţi ai Ministerului de Finanţe, administratori de firme, dar şi un procuror de la Parchetul General a fost pus sub învinuire în urma unei acţiuni a procurorilor DNA.
Victor Ponta a felicitat autorităţile pentru cum au acţionat în cazul senatorului Niculae Bădălău şi a grupării din care făcea parte, spunând că evaziunea fiscală este echivalentă cu „crima“. „Am avut informaţii şi am cerut sprijin total şi felicit acţiunea procurorilor şi a poliţiştilor, a celor de la SRI pentru combaterea acestui fenomen care, într-adevăr, distruge România de atâţia ani, fenomenul de evaziune fiscală, de fraudă fiscală, prin toate legile pe care le-am adoptat. Este una dintre acţiuni şi vor urma şi altele de combatere a unor reţele care funcţionau de foarte mulţi ani“, a declarat premierul României.
„În România, dacă eşti evazionist şi nu plăteşti taxe eşti chiar lăudat pe la televizor, iar lucrul acesta este inadmisibil, trebuie să explicăm că banii necesari pentru şcoli, pentru spitale, pentru drumuri, pentru investiţii nu pot veni decât dacă toţi cei care au această obligaţie conform legii plătesc taxe şi impozite. Am cerut şi ofer tot sprijinul necesar şi logistic şi legislativ Parchetului sau SRI pentru a da aceste semnale extrem de clare. După adoptarea Codului insolvenţei şi după aceste acţiuni în forţă se simte în ultimele două-trei săptămâni la nivel de încasări, începem să nu mai avem gaura pe care o aveam acum câteva luni“, a continuat Victor Ponta pentru România TV.
Senatorul PSD Niculae Bădălău a fost sub învinuire de procurorii anticorupţie, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă. Procurorii au făcut luni 160 de percheziţii în Bucureşti şi în cinci judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală, în care prejudiciul se ridică la peste 50 de milioane euro. În acest caz ar fi implicaţi şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe, avocaţi, administratori de firme, dar şi un procuror de la Parchetul General.