Victor Ponta: Încă cel mult trei luni de amânare a accizei la motorină. UPDATE
Victor Ponta a declarat, în ședința de guvern de miercuri, că, după ce va discuta cu FMI, CE și Banca Mondială, ar putea amâna cu încă cel mult trei luni introducerea accizei la motorină. Astfel, acciza la benzină ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, iar la motorină de la 1 iulie.
UPDATE. Amânarea majorării accizei la motorină cu trei luni de la 1 aprilie este singurul lucru pe care FMI îl acceptă, iar în cazul în care o astfel de măsură va fi luată, se estimează că golul de încasări la buget urmează să ajungă la 1,1 miliarde de lei până la 1 iulie, a afirmat premierul Victor Ponta miercuri, potrivit Agerpres.
„Este singurul lucru pe care FMI-ul îl acceptă (amânarea cu trei luni a majorării accizei la motorină de la 1 aprilie - n.r.), e maximum. Mai discutăm. Ideea era să facem un compromis, să avem totuşi şi semnătura preşedintelui”, a declarat Ponta după comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria.
Ponta a explicat că în cazul în care se va decide asupra unei asemenea măsuri, golul de încasări la buget va fi de „1,1 miliarde de lei până la 1 iulie” şi că „acum golul este de 670 de milioane de lei”.
Despre compensarea golului bugetar intervenit prin neaplicarea majorării accizei la carburanţi cu încasările din taxa pe construcţii speciale, premierul a spus că acest lucru se va şti sigur în luna iunie.
'Estimările sunt mult mai mari decât ale FMI-ului, dar până nu ai banii, nu poţi să compensezi, pentru că sunt estimări. Problema e că nu poţi să ai datele decât pe 30 iunie. Atunci ai datele cu adevărat, până atunci ai estimări. De exemplu, acum pe ianuarie înţeleg că se depăşeşte planul de încasări. Nu ai cum să ştii, poate în februarie e mai puţin. Practic, pe 30 iunie ştii de fapt cât este exact necesar şi dacă e vorba de rectificare pozitivă sau negativă', a precizat premierul.
Victor Ponta a declarat miercuri că este foarte important ca Guvernul, în urma discuţiilor cu FMI, CE şi BM, să rămână în obiectivele de creştere economică şi reforme structurale asumate şi a adăugat că în cazul accizei la carburanţi singura măsură ce mai poate intra în discuţie, dacă se dovedeşte viabilă economic, este amânarea cu încă trei luni a aplicării accizei la motorină.
„În această săptămână domnul vicepremier Chiţoiu a avut coordonarea discuţiilor cu delegaţia Comisiei Europene, FMI, Banca Mondială. Are tot sprijinul meu în acest sens şi fiecare dintre ministere ştiţi ce aveam de prezentat în ceea ce priveşte măsurile pe care întreprindem. E foarte important să rămânem în obiectivele de creştere economică, de reforme structurale pe care ni le-am asumat. Cu acciza la carburant este foarte clar. Singurul lucru pe care mai putem să-l facem, în baza discuţiilor cu partenerii noştri internaţionali, ar reprezenta încă trei luni de motorină de amânat, dacă lucrul acesta se dovedeşte şi economic, nu doar politic, bine”, a declarat premierul, la şedinţa Executivului.
Victor Ponta a adăugat că dacă preşedintele Traian Băsescu nu doreşte să semneze documentele cu FMI 'este treaba lui'.
'Sincer, noi trebuie să ne vedem de lucrurile noastre şi de guvernarea ţării în continuare', a adăugat premierul.
Victor Ponta i-a transmis în context vicepremierului Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, că Direcţia Antifraudă a derulat în ultima perioadă acţiuni importante. 'Staţi cu biciul pe ei să intre în acţiune pentru combaterea evaziunii fiscale. Să avem venituri mai mari la buget şi să putem să cheltuim mai mult şi la Sănătate şi la Educaţie şi la protecţie socială şi la toate celelalte domenii importante', a spus Ponta.
Premierul a completat că în cursul şedinţei de Guvern se va discuta într-o primă lectură un act normativ ce va fi adoptat săptămâna viitoare.
'L-am discutat ieri împreună cu domnul Chiţoiu şi cu responsabilii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care sunt patronate şi reprezentanţii ai mediului de afaceri importanţi. E vorba de modificarea sistemului de penalităţi, de limitarea comisioanelor interbancare, de plafonarea la plăţile la numerar, la introducerea caselor de marcat cu jurnal economic şi îmbunătăţiri la rambursarea TVA-ului. Vreau să discutăm astăzi în şedinţă, să le prezentaţi încă o dată domnule vicepremier (Chiţoiu - n.r.), să avem punctul de vedere al comunităţii de afaceri şi să le aplicăm', a spus Victor Ponta.