Victor Ponta: Informaţiile pe surse privind Acordul de Parteneriat sunt o mică petardă
Premierul Victor Ponta a catalogat drept 'o mică petardă' informaţiile apărute în presa centrală, conform cărora CE a atenţionat Guvernul român că proiectul Acordului de Parteneriat ar fi incoerent şi fără priorităţi clare, primul ministru apreciind că în acest fel s-ar fi dorit 'acoperirea' progreselor înregistrate în ce priveşte MCV.
E o mică petardă, că se practică, am văzut, chestia asta. Astăzi, de fapt a fost o singură prezentare despre România făcută de Comisia Europeană, cea referitoare la MCV. Şi pentru că acolo poziţia Comisiei şi a statelor membre a fost extrem de pozitivă, că România a făcut progrese în toate direcţiile, trebuia găsit ceva cu care să acoperim', a declarat premierul, joi, la Digi24.
El a mai precizat că informaţiile prezentate în presă sunt pe surse, adăugând că el nu are o astfel de scrisoare precum cea citată şi a menţionat că s-a consultat şi cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, asupra acestui subiect.
'Statele membre trebuie să trimită până în luna octombrie la CE proiectul de Acord pentru 2014-2020. Ministrul Teodorovici, tocmai pentru că noi am avut în trecut probleme cu capacitatea administrativă, cu modul de întocmire, nu o dată ci de două ori a trimis nişte idei, proiecte, a primit observaţii, le-a inclus, a trimis din nou şi aşa va face şi în continuare, până la în luna octombrie', a declarat Victor Ponta.
Premierul a atras atenţia asupra faptului că România schimbă vechiul sistem, adoptând modelul polonez, în care autorităţile de management sunt la Ministerul Fondurilor Europene.
Premierul a mai declarat că prezentarea referitoare la MCV s-a referit pe larg la România, precizându-se că s-au înregistrat progrese în lupta anticorupţie şi că a fost lăudată numirea noilor şefi la Parchet, dar şi procesul de implementare a Codurilor. De asemenea, s-a atras atenţia asupra faptului că CE va fi atentă în continuare la procesul de modificare a Constituţiei.
'Dar pe toate punctele, cele şase ţări, între care şi Olanda -care au luat cuvântul, că nu au vorbit toate - toate au spus: da, apreciem, s-au făcut progrese, să se păstreze ritmul', a precizat el.
Ministerul Fondurilor Europene a precizat, joi, că documentul consultativ transmis Comisiei Europene nu putea fi unul aproape definitivat, iar principala observaţie din partea Comisiei Europene a vizat faptul că documentul nu este structurat astfel încât să susţină integrat un număr redus de obiective strategice.