Victor Ponta atrage Deutsche Bank în România
Premierul Victor Ponta a afirmat luni, la Berlin, că şi-a propus să fie cel mai "pro-business" social-democrat din Europa, subliniind importanţa investiţiilor şi a proiectelor bazate pe parteneriatul public-privat pentru dezvoltarea infrastructurii din România.
Ponta a făcut această afirmaţie la conferinţa 'Cooperarea economică româno-germană: Noi perspective', la sediul Deutsche Bank din Berlin. Anterior, premierul a avut o întâlnire cu Jurgen Fitschen, copreşedinte al Consiliului de conducere al Deutsche Bank.
'Ne-am confruntat din 2009 cu o criză economică - una socială - iar anul trecut cu o criză politică. Vestea bună este că ne-am învăţat lecţia. Am avut alegeri şi acum avem stabilitate, predictibilitate şi dorim să promovăm reforme. (...) Mi-am propus să fiu cel mai pro-business social-democrat din Europa. Ştiu că există cazuri faimoase de premieri social-democraţi în Germania pro-business. Cineva l-a descris pe domnul Schroeder ca fiind excesiv de pro-business. Aştept să fiu şi eu pentru ţara mea excesiv de pro-business şi sunt sigur că anii următori vor arăta că am avut dreptate', a spus Ponta.
Premierul a vorbit de aspectele pozitive din ţara noastră - creşterea economică de 2,2% în primul trimestru, deficitul bugetar şi şomajul reduse, stabilitate politică, forţa de muncă specializată - dar s-a referit şi la carenţele din infrastructură, despre care a spus că este cea mai mare 'provocare' cu care se confruntă România, la rata mică de absorbţie a fondurilor europene - 'cea mai mare tragedie'.
'Proiectele bazate pe parteneriatul public-privat, absorbţia fondurilor europene şi finanţarea proiectelor de infrastructură vor fi priorităţile cele mai importante. Sunt pe deplin conştient că fără o infrastructură acceptabilă toate investiţiile vor fi blocate în cele din urmă', a subliniat Ponta.
Premierul a prezentat poziţia geografică a României - la frontiera estică a UE - ca fiind un avantaj neutilizat încă, arătând că ţara noastră este în vecinătatea unor pieţe emergente, cum ar fi Ucraina, Rusia, Turcia.
'Suntem mândri că încă avem resurse naţionale - agricultura, resurse energetice, minerale. (...) Suntem unul dintre cei mai mari producători IT şi sunt foarte mândru că generaţia mea şi cei mai tineri ca mine sunt consideraţi foarte pricepuţi în acest domeniu', a afirmat Victor Ponta.
În context, el a subliniat că autorităţile de la Bucureşti vor promova în Parlament până la sfârşitul acestei luni o nouă legislaţie cu privire la parteneriatul public-privat.
El s-a angajat să continue 'disciplina bugetară', arătând că social-democraţii evită termenul de 'austeritate'.
'În acelaşi timp, înţeleg că unica noastră şansă este să promovăm investiţiile bune, să identificăm soluţii pentru crearea de locuri de muncă', a spus Ponta.
În context, premierul i-a asigurat pe oamenii de afaceri germani că 'oricine creează un loc de muncă în România este prietenul Guvernului'.
Ponta a făcut aceaste afirmaţii la conferinţa 'Cooperarea economică româno-germană: Noi perspective', la sediul Deutsche Bank din Berlin. Anterior, premierul a avut o întâlnire cu Jurgen Fitschen, copreşedinte al Consiliului de conducere al Deutsche Bank.
Victor Ponta a afirmat, înainte de plecarea la Berlin, că principalul punct de pe agenda discuţiilor care vor avea loc cu prilejul vizitei oficiale în Germania va fi legat de relaţiile economice, cu referire pe partea investiţională.
Primul-ministru Victor Ponta efectuează luni şi marţi o vizită oficială în Germania, la invitaţia cancelarului german Angela Merkel, pe agenda discuţiilor figurând relaţiile bilaterale, teme europene şi regionale, precum şi politica internă românească.