Victor Ponta - noul centru de putere al politicii româneşti, în viziunea Germaniei
Vizita premierului Victor Ponta din această săptămână în Germania nu a rămas fără ecou în rândul politicienilor germani. Deplasarea pe care premierul român a făcut-o în Germania vine după ce vara trecută membri ai CDU, parte a familiei Popularilor Europeni, l-au criticat pe Victor Ponta şi guvernul său pentru criza politică din România.
Aşteptările de la această vizită au fost unele mari, în condiţiile în care Germania reprezintă pentru România unul dintre cei mai importanţi parteneri la nivel european. O detensionare şi îmbunătăţire a relaţiilor dintre cele două state se impunea, dat fiind în special interesul pe care investitorii germani l-au arătat pentru România.
De asemenea, întâlnirea dintre Victor Ponta şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avut şi rolul de a da asigurări că în România sunt respectate justiţia şi principiile statului de drept. Totodată, premierul român i-a asigurat pe oficialii germani că drumul pe care s-a încadrat România este cel european.
Reacţiile după vizita lui Victor Ponta nu au întârziat să apară. Una dintre vocile care au comentat întrevederea dintre cei doi şefi de guverne a fost Philipp Missfelder, considerat drept urmaşul lui Angela Merkel. Preşedintele Organizaţiei de Tineret a Uniunii Creştin Democrate din Germania a subliniat succesul pe care întâlnirea dintre cei doi oficiali l-a avut. Missfelder a vorbit şi despre evoluţia relaţiilor dintre România şi Germania, dar şi despre proiectele comune ale celor două ţări.
Cel mai important lucru care reiese din interviul pe care l-a acordat Philipp Missfelder cotidianului “Adevărul”, este tonul şi atitudinea pe care acesta le-a afişat în ceea ce îl priveşte pe Victor Ponta. Dacă anul trecut popularii germani, alături de colegii lor din Parlamentul European îl criticau pe Victor Ponta, acum preşedintele tinerilor din CDU a avut numai cuvinte de laudă la adresa prim-ministrul român.
Missfelder a recunoscut faptul că pentru Victor Ponta anul trecut a fost unul greu, trebuind să facă faţă multor provocări, dar şi unor atacuri venite ca urmare a competiţiei cu preşedintele Băsescu. Acesta a recunoscut de asemenea şi rolul pe care Victor Ponta îl are în politica românească, dar şi europeană, după ce a câştigat alegerile şi este în acest moment un prim-ministru legitimat de o largă majoritate.
Preşedintele tinerilor creştin democraţi din Germania a evidenţiat, de asemenea, schimbările pozitive ce au avut loc în politica internă a României, exprimându-și speranța că va continua cooperarea dintre instituţiile statului în vederea dezvoltării ţării.
Cel care este văzut drept urmaşul Angelăi Merkel anticipează că evoluţia relaţiilor bilaterale dintre cele două state se va îmbunătăţi şi va avea loc la un nivel peste cel dat de relaţiile diplomatice bilaterale. Missfelder se aşteaptă la o colaborare la nivel european între Victor Ponta şi Angela Merkel, fapt ce demonstrează schimbarea opiniei faţă de premierul român a creştin democraţilor germani. Aceştia îl consideră pe Victor Ponta, după cum se observă din declaraţiile lui Missfelder, un actor important pe scenă politică europeană, dar şi un partener esențial pentru Germania.
Parlamentarul german a precizat că în acest moment timpurile grele care au caracterizat relaţiile bilaterale au trecut, iar acum este vremea pentru un nou început în ceea ce priveşte relaţiile dintre cele două state.
Victor Ponta, în ciuda diferendelor care au existat anul trecut, a fost primit de Angela Merkel ca prim-ministrul unui important stat partener al Germania. Evoluţia lui Victor Ponta de anul trecut şi până în prezent reprezintă unul dintre motivele pentru care şi atitudinea oficialilor germani s-a schimbat. Rezultatele înregistrate până în acest moment de guvernul Ponta constituie un alt argument pentru care percepţia germană a fost schimbată.
Schimbarea atitudinii de către Germania vine după ce la alegerile parlamentare din decembrie 2012 USL, al cărei co-preşedinte este Victor Ponta, a câştigat o largă majoritate. În acest fel s-a asigurat stabilitatea politică şi economică a României, a fost facilitată buna guvernare, iar scandalul politic a fost eliminat din viaţa politică românească.
Premierul României a devenit o figură importantă la nivelul Uniunii Europene, având o serie de întrevederi cu actori politici esenţiali din Europa, printre care Francois Hollande si Donald Tusk. România şi-a recâştigat în ultimul an stabilitatea şi a devenit o zonă de interes pentru marii investitori. Pentru Germania, dar şi pentru restul Uniunii Europene, România reprezintă un partener valoros pentru frontiera de Est a Uniunii Europene în acest moment. Vizitele pe care premierul român le-a efectuat la nivel înalt demonstează că România devine un jucător activ pe scena politică europeană.