Victor Ponta: Nu am interferat şi nu interferez în niciun fel în justiţie
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu a interferat şi nu interferează în justiţie, referindu-se la situaţia Lukoil şi arătând că în calitatea sa de şef al Guvernului are obligaţii faţă de efectele sociale.
''Nu am interferat şi nu interferez în niciun fel în justiţie. Nu ştiu ce procuror se ocupă, n-am vorbit în viaţa mea cu nimeni, dar spun un singur lucru: foarte bine fac procurorii care descoperă, acolo unde este evaziune fiscală şi indiferent cine este şeful rafinăriei sau şeful oricărei firme trebuie sancţionaţi şi penal şi trebuie recuperat şi prejudiciul. Asta e partea strict judiciară. În schimb, ca prim-ministru şi ca preşedinte, dar ca prim-ministru în primul rând am obligaţii faţă de efectele sociale şi m-am referit la faptul că poimâine 3.500 de oameni care au rate la bancă, care au întreţinere, care au copii, trebuie să-şi primească salariile că au muncit şi ăsta e un lucru care cred că se va întâmpla. (...) În al treilea rând, partea de încasări bugetare - nu doar Lukoil, ci orice rafinărie din România (...) plăteşte lunar către bugetul consolidat, fie că vorbim de accize, taxe, orice altceva, în jur de o sută de milioane de dolari. Nu mai vorbesc de taxele locale'', a spus Ponta, într-o intervenţie telefonică la B1 TV.
În acelaşi timp, premierul a atras atenţia şi la blocajele care ar putea avea loc la alte companii, cum ar fi Oltchim, Oil Terminal, Conpet.
''O sută de milioane de dolari pe lună gaură în buget nu-şi doreşte nimeni, pentru că banii după aia trebuie să-i tăiem din altă parte'', a adăugat Ponta.
Premierul a evitat să comenteze posibilitatea ca Lukoil să părăsească România.
''Nu pot să comentez şi nu vreau să comentez. Am văzut suficienţă şi răutate şi prostie în comentariile de ieri şi de astăzi că vreau să ajut ruşii. (...) Cei o sută de milioane de dolari ajung în bugetul României, nu în bugetul altei ţări. Deci, nu ştiu ce se va întâmpla. Îmi doresc, şi e valabil pentru orice fel de societate comercială din România, pentru orice fel de angajator din România, şi nu doar ca îmi doresc, e şi obligaţia mea ca angajaţii care nu au nicio vină când un şef încalcă legea să-şi primească salariile, iar statul să-şi primească taxele, iar dacă se va constata, se va confirma faptul că e vorba de evaziune fiscală şi de taxe datorate la stat, cu atât mai mult îmi doresc să recuperez prejudiciul, pentru că avem cazuri celebre în România şi nu erau firme ruseşti, sunt firme româneşti de la care n-am recuperat niciun leu şi care funcţionează în continuare şi care mai fac şi campanii şi propagandă împotriva celor care vor să strângă bani la buget', a mai spus premierul.
O echipă complexă formată din procurori, ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, inspectori din cadrul Direcţiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Direcţiei Naţionale Antifraudă şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova au efectuat, joi, 23 de percheziţii la sediile societăţilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMÂNIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENŢIA LUKOM-A-ROMÂNIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate în municipiul Ploieşti.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
În această fază a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) şi 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.