Victor Ponta: Nu tăiem niciun ban de la Centrul Naţional al Cinematografiei

| 11 noi, 2013

Premierul Victor Ponta a infirmat, luni, informaţiile potrivit cărora vor fi tăiate fondurile Centrului Naţional al Cinematografiei. Şeful Guvernului a precizat că această instituţie va beneficia de exact acelaşi buget.

"Au apărut două informaţii: în primul rând că tăiem banii de la Centrul Naţional al Cinematografiei, din care se fac filme româneşti. Nu este adevărat, nu tăiem niciun ban de acolo. Pentru toţi cineaştii români, rămâne exact acelaşi buget", a susţinut Ponta, conform Mediafax.

El a menţionat, în al doilea rând, că prin procesul de descentralizare se păstrează la nivel central patru sau cinci cinematografe mari pentru a fi folosite pentru evenimente de lansare a filmelor româneşti.

"Restul clădirilor - că nu mai există cinematografe, există clădiri, cam toate în paragină - care într-adevăr sunt administrate de nişte oameni de aici, de la Bucureşti, da, toate trec la primării, cu obligaţia de a se păstra destinaţia, având în vedere următorul lucru: că, nemaifiind ale primăriilor, pot să acceseze fonduri europene pentru a le repara şi pentru le repune în funcţiune. Ele sunt închise acum, sunt închise de mult timp. Deci care e problema? De ce trebuie Guvernul să fie proprietar de cinematografe? Avem patru cinematografe la nivel naţional pe care le folosim doar pentru politica de promovare, pentru lansări, a filmelor româneşti. Dar de ce trebuie să fie Guvernul proprietar de cinematografe? N-am auzit un alt guvern din lume proprietar de cinematografe", a spus Ponta.

Mai mulţi cineaşti români, printre care Cristi Puiu, Ada Solomon şi Călin Netzer, au adresat o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta şi ministrului Dezvoltării Liviu Dragnea prin care au  protestat faţă de posibila reducere a Fondului Cinematografic cuprinsă în proiectul Legii descentralizării.

Una dintre prevederile pe care cineaştii români cer să fie eliminată este aceea potrivit căreia "o cotă-parte de 50% din sumele colectate la Fondul cinematografic se face venit la bugetele locale ale judeţelor, cu destinaţia finanţării proiectelor de reabilitare, dotare, modernizare a sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic, precum şi pentru construirea de noi cinematografe".

Mai mult, cineaştii români nu susţin articolul din proiectul Legii descentralizării care propune ca "un număr de peste 180 de săli de cinematograf aflate în domeniul public al statului şi în administrarea RADEF «România-Film» să treacă «în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale»".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ