Victor Ponta, pentru televiziunea publică din Spania: România va deveni o ţară competitivă

| 24 iul, 2013

România va deveni o ţară competitivă, iar Europa de est este o regiune care constituie un motor important pentru dezvoltare în Uniunea Europeană, a declarat premierul României, Victor Ponta, într-un interviu acordat postului public de televiziune din Spania, înainte de reuniunile de pe agenda vizitei oficiale efectuate în capitala spaniolă luni, 22 iulie.

Pe durata interviului, difuzat de canalul de ştiri al radioteleviziunii spaniole, Canal 24Horas, şeful executivului a garantat siguranţa juridică pentru investitorii spanioli, a vorbit despre criza prin care a trecut România, despre reformele întreprinse, a susţinut că Europa nu poate să fie divizată între ţări bogate şi ţări cu probleme economice, a arătat progresele făcute în materie de justiţie şi a vorbit şi despre relaţia cu preşedintele Traian Băsescu.

'Relaţiile dintre Spania şi România, din punct de vedere politic, sunt excelente. De acum vrem ca împreună, la nivel de guvern, să ne concentrăm pe cele economice. Spania este un partener strategic', a spus Victor Ponta. El s-a referit la faptul că în România se află mari companii spaniole, cu experienţă în infrastructură sau tehnologie, şi a subliniat că în ciuda crizei economice, sociale şi chiar politice, s-au făcut reforme foarte importante. 'Am deblocat toate programele europene. Companiile spaniole din România, care depind de fondurile europene, îşi primesc plăţile. Mai mult, sunt binevenite. Primele semnale economice sunt bune: în primul semestru al anului, rata şomajului era de 7%, iar experienţa şi sprijinul companiilor spaniole sunt foarte importante. Orice investiţie, a oricărei companii prezente în România este binevenită. Vreau să fie cât mai multe schimburi comerciale între cele două ţări, benefice pentru amândouă', a precizat el.

În acelaşi timp, premierul Ponta a atras atenţia şi asupra faptului că România are nevoie de investiţii pentru dezvoltare. Ţara a înregistrat cifre economice pozitive, însă după eforturi destul de mari şi sacrificii multe, a explicat el. 'Sunt convins, ca prim-ministru, că nu există ţară europeană care să se poată dezvolta singură, fără ca şi restul Europei să meargă bine. Europa nu poate fi divizată între cei mai bogaţi şi cei care au probleme economice. În Europa trebuie să existe mai multă solidaritate, şi politici comune pentru creştere economică, pentru că am avut destulă austeritate. Este momentul în care nicio ţară din Europa nu se poate dezvolta singură şi avem o şansă: aceea de a ne dezvolta împreună, atât estul cât şi vestul Europei. Cred că liderii europeni trebuie să găsească o cale comună' din acest punct de vedere, a apreciat premierul român. Victor Ponta a declarat că respectă foarte mult şi reuşitele Spaniei şi că el consideră această ţară ca fiind în continuare o economie puternică, esenţială pentru ca Europa să funcţioneze.

Au dreptate oamenii de afaceri străini, inclusiv spanioli, care cer mai mult siguranţă juridică, mai puţină birocraţie şi mai multă transparenţă, a mai arătat Ponta, subliniind că una din priorităţile guvernului pe care îl conduce este un sistem juridic la fel de independent ca acum, dar mult mai eficient, care să lucreze mai rapid. 'În administraţia publică, am făcut reduceri de cheltuieli în ultimii ani, însă de anul trecut am urmărit nu numai asta, ci şi eficientizarea administraţiei. Este important să consume mai puţine resurse financiare, şi să ofere servicii de calitate /.../ vrem o administraţie publică care să înţeleagă că primul obiectiv este sprijinirea mediului de afaceri şi persoanele private. Este o reformă importantă, presupune o schimbare de mentalitate, însă România va deveni o ţară competitivă la nivel european', a afirmat şeful executivului.

Despre dezvoltarea economică a României, care intenţionează să ajungă la un moment dat la nivelul statelor din vest, Ponta a spus că îşi doreşte acest lucru şi îşi mai doreşte ca ţara să nu beneficieze numai de sprijinul altor state europene. 'Suntem o ţară mare, cu 22 de milioane de locuitori, într-o zonă importantă, la frontiera estică /.../. Potenţialul este foarte mare, şi este important ca, prin reformele întreprinse, să folosim acest potenţial şi să învăţăm din experienţa ţărilor care sunt de mai multă vreme în Europa /.../ Europa de est reprezintă un motor la fel de important ca orice altă parte' a continentului, a precizat el.

Victor Ponta a vorbit şi despre importantele progrese făcute în justiţie şi a subliniat strânsa colaborare cu executivul comunitar, în privinţa combaterii corupţiei. Instituţiile româneşti de profil au devenit tot mai independente şi eficiente, iar un sector în care mai sunt de făcut îmbunătăţiri ar fi cel al administraţiei fiscale, a menţionat premierul român. 'Avem o mare presiune fiscală, dar nu avem resursele cu care să combatem evaziunea fiscală. În zona judiciară şi de combatere a corupţiei, direcţia este cea bună, însă în administraţia fiscală - şi vom cere şi sprijinul guvernului spaniol - rămân destule lucruri de făcut. Companiile spaniole trebuie să ştie că există o luptă eficientă împotriva evaziunii şi cei care respectă legea sunt favorizaţi', a explicat Ponta, dând exemplul taxei unice de impozitare de 16% ca dovadă a unui sistem fiscal competitiv.

Sistemul public de sănătate a fost, de asemenea, un alt subiect abordat de şeful guvernului, în interviul menţionat. Ponta a explicat că România are o situaţie specială, cu resurse umane deosebite, medici şi asistente foarte buni, însă o infrastructură care, dincolo de fonduri, nu este foarte bună, astfel explicându-se şi emigraţia acestei forţe de muncă în ţări din Occident. 'Lucrurile nu se pot schimba peste noapte, România nu va avea imediat resursele financiare pentru a-şi îmbunătăţi baza, infrastructura. Însă vrem să folosim mai bine resursele financiare, să luptăm împotriva fraudelor, pentru ca asistentele şi medicii să ştie că există o perspectivă pe termen mediu şi lung /.../ este una dintre cele mai mari provocări', a recunoscut premierul.

În privinţa relaţiei cu preşedintele Traian Băsescu, Ponta a recunoscut că 'nu e mereu uşor'. 'Facem parte din generaţii diferite, venim din familii politice diferite, există o rivalitate importantă', a spus premierul român. Însă, după alegerile legislative din decembrie 2012, care au conferit actualului guvern o majoritate importantă, 'am înţeles că diferenţele personale în politică, şi când e vorba de interesul naţional, nu sunt importante. Am colaborat şi voi colabora cu preşedintele, când e vorba de lucrurile importante. Cred că în acest moment dificil pentru toată Europa, stabilitatea politică este importantă', a spus Ponta. În plus, şeful executivului a arătat că îşi doreşte şi un sistem parlamentar în România, cu un guvern care să răspundă în faţa parlamentului şi 'un preşedinte care să fie deasupra bătăliilor politice - ca atribuţii, în sensul monarhiei'.

În sfârşit, Victor Ponta a discutat şi despre imaginea României. 'Problema de imagine este una reală', a spus el, cu referire la faptul că mulţi străini sunt încântaţi şi surprinşi de România. 'Fiecare ţară trebuie să se promoveze. Eu apreciez mult modul în care Spania şi-a păstrat o imagine pozitivă, indiferent de faptul că există probleme economice. Spania a rămas un punct de referinţă pentru Europa şi pentru America Latină. Ţine foarte mult de noi să ne vorbim de bine', a declarat Ponta. 

El s-a referit şi la extinsa comunitate de români stabiliţi în Spania, în marea majoritate muncitori şi care contribuie chiar la relansarea economiei spaniole. 'Depinde de noi să ne reprezentăm bine ţara, sper ca toate legăturile care ne unesc să contribuie la o prezentare mai bună' a României, a încheiat el.

Interviul a fost acordat postului public de televiziune din Spania înainte de reuniunile de pe agenda vizitei oficiale efectuate de premier în capitala spaniolă luni, 22 iulie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ