Victor Ponta pune PNL in defensivă pe tema taxei de solidaritate
Zilele acestea vedem un nou exercițiu de comunicare politică venit din partea premierului Victor Ponta. După ce liberalii au respins vehement impozitarea cu 10% salariilor de la stat de peste 1000 de euro, Ponta contraatacă și face publice câștigurile salariale ale directorilor de companii energetice din subordinea Guvernului. Lista o puteti consulta pe site-ul Guvernului.
Dar de ce ar face premierul așa ceva? Ce motiv ar avea ca să facă publice niște salarii de mii sau zeci de mii de lei, în condițiile în care toate aceste lucruri se întâmplă în „ograda” sa? Răspunsul e simplu: pentru a pune presiune pe liberali. De altfel, în cadrul ședinței de Guvern în care a făcut publică această listă, Ponta i-a cerut ministrului liberal Chițoiu să găsească o soluție pentru a rezolva această situație. Deloc surprinzător, premierul a propus și o măsură care ar putea fi luată: impozitarea acestor salarii.
Victor Ponta aduce astfel în discuție, încă o dată, tema salariilor nesimțite de la stat și poate argumenta că acestea sunt salariile pe care ar fi dorit să le impoziteze prin acea taxă de 10%. Din această situație Ponta are doar de câștigat, fiind cel care se află în atac. El arată astfel electoratului că dorește să rezolve această problemă a salariilor de „nababi” de la companiile de stat, însă este impiedicat de liberali. Având în vedere perspectiva alegerilor prezidențiale de anul viitor și sensibilitatea publicului la această temă, PNL-ul lui Crin Antonescu probabil va ceda și se va ajunge la un compromis în privința taxării acestor salarii.
Aștept următoarea ședință de Guvern, pentru a vedea ce alte salarii vor fi făcute publice de premier.