Victor Ponta: România îşi doreşte să intre în zona euro în 2019
Victor Ponta a declarat, joi seară, la România TV, că România îşi doreşte să intre în zona euro în a doua parte a anului 2019 şi a arătat că oamenii trebuie să înţeleagă că acest proces nu presupune numai avantaje, ci şi anumite dezavantaje. Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, joi, cu premierul şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe tema aderării României la zona euro.
"România îşi doreşte să intre în zona euro în a doua parte a anului 2019. Este un moment simbolic pentru că tot atunci România va avea preşedinţia Uniunii Europene. Asta înseamnă câţiva paşi esenţiali. În primul rând, un consens politic pentru că intrarea în zona euro înseamnă măsuri politice, parlamentare de care să ne ţinem până în 2019. În al doilea rând, implicarea în acest proiect a reprezentanţilor lumii economice: patronate, întreprinderi mici şi mijlocii şi sindicate. Şi constituirea unui grup de oameni care să stabilească un set de paşi pe care trebuie să-i facem pentru a atinge acest obiectiv", a declarat Ponta la România TV.
Premierul a explicat că aderarea României la zona euro nu trebuie să fie o măsură impusă, ci trebuie să genereze o schimbare în mintea oamenilor.
"În primul rând, e o schimbare în mintea oamenilor, pentru că nu trebuie să fie o măsură impusă. Oamenii trebuie să înţeleagă ce înseamnă trecerea la euro, care sunt avantajele şi dezavantajele, că nu sunt numai avantaje, sunt şi dezavantaje", a adăugat Ponta.
Discuțiile purtate de Președintele României cu Prim-ministrul României și cu Guvernatorul Băncii Naționale a României au avut în vedere să identifice principalele etape și responsabilități economice și instituționale ale procesului de trecere la euro, conform angajamentelor asumate de Guvern în cadrul Programul de Convergență 2015-2018", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Potrivit sursei citate, în perioada următoare, președintele României va organiza consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic național privind aderarea României la zona euro.
"Un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naționale de trecere la euro și a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative și instituționale, care să asigure României un parcurs economic stabil și predictibil.
În cadrul discuțiilor de astăzi, s-a decis înființarea unui Comitet de Coordonare a procesului de adoptare a monedei comune, care să asigure proiectarea, coordonarea și monitorizarea etapelor și responsabilităților implicate pentru atingerea acestui obiectiv", precizează Administraţia Prezidenţială.