Victor Ponta şi-a întărit echipa de consilieri cu Ioana Petrescu - specializată în evaziune fiscală
Ioana Petrescu este cel mai nou nume din echipa de consilieri de la Cancelaria primului ministru Victor Ponta. Noul consilier este economist specializat pe evaziune fiscală. Ioana Petrescu deţine un doctorat şi masterat în economie la Universitatea Harvard şi este licenţiată economie şi matematică la Wellesley College.
''Sunt profesoară de economie la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland. Am venit în România pentru un an pe un post de consilier de stat ca să îl ajut pe premier cu probleme economice, mai ales cu fiscalitatea, relaţia cu mediul de afaceri şi cu investiţiile. Sunt specializată pe finanţe publice, economia ţărilor în curs de dezvoltare şi emergente şi pe economia de securitate naţională. Am terminat Universitatea Harvard (doctorat şi masterat în economie) şi Wellesley College (licenţă în economie şi matematică)'', se descrie succint noul consilier al premierului, Ioana Petrescu, pe blogul său.
Ioana Petrescu a fost numită numită în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru, în cursul săptămânii trecute, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial.
În urma propriei experienţe de a închiria o locuinţă, cu toate formalităţile legale în vigoare, Ioana Petrescu se întreabă "De ce este considerat normal să nu plătești impozite şi să ceri altora sa tolereze acte de evaziune fiscală? De ce există aceasta mentalitate diferită referitor la plata impozitelor intre americani si români? Primesc oare americanii mai multe beneficii si mai mult respect din partea statului american decât primesc românii din partea statului roman?"
Ioana Petrescu a încercat să răspundă şi la întrebarea ce este de făcut?
"În primul rând, deciziile fiscale si cheltuielile publice trebuie sa fie mai transparente pentru a îmbunatati încrederea contribuabililor in competenta instituțiilor administrative. Contribuabilul trebuie sa știe unde ajung banii pe care i-a plătit la stat. In al doilea rând, contribuabilii trebuie tratați cu mai mult respect de către ANAF, dar şi de către restul instituțiilor statului. Angajații instituțiilor statului trebuie sa inteleaga ca lucrează pentru contribuabil si trebuie educați mai bine în zonele de relație cu publicul. De asemenea, instituțiile statului trebuie sa se implice mai mult in explicarea noilor impozite si a normelor metodologice. Simplificarea Codului Fiscal poate contribui la o mai bună înțelegere a responsabilității contribuabililor şi implicit, la o mai bună conformare cu regulile fiscale".