Video: Cât durează şi ce cuprinde prima filmare din lume
În urmă cu aproximativ 125 de ani inginerii William Heise şi William Dickson, care lucrau la un dispozitiv care să redea imagini în mişcare, au realizat prima filmare în Laboratoarele Edison.
Prima filmare realizată are în centrul atenţiei un bărbat. Cadrele au fost înregistrate în Laboratoarele Edison, în 1889 sau 1890, de inginerii William Heise şi William Dickson, care lucrau la un dispozitiv care să redea imagini în mişcare. Este vorba de Kinetoscop, considerat un precursor al proiectoarelor moderne de filme, scrie descoperă.ro.
Clipul durează doar câteva de secunde şi arată un bărbat, un angajat la laboratorului lui Thomas Edison, umblând prin faţa aparatului. Imaginile nu au fost filmate pentru comercializare, ci doar pentru testarea noului aparat.
Nu se ştie exact cine este bărbatul din imagine. Ar putea fi John Ott, dacă imaginile au fost filmate în iunie 1889, sau Sacco Albanese, dacă înregistrarea datează din noiembrie 1890. Ambele persoane au fost o perioadă angajate ale laboratorului Edison.
Practic, este vorba de trei filmuţele care durează doar câteva secunde fiecare.
Kinetoscopul era destinat observării de imagini în mişcare, dar putea fi folosit de o singură persoană, pe rând, presupunând vizionarea printr-o mică fereastră situată în partea de sus a aparatului.
Dispozitivul oferea iluzia mişcării prin utilizarea de cadre statice secvenţiale puse deasupra unei surse de lumină şi derulate cu mare viteză.
Aparatul a fost conceput de inventatorul Thomas Edison în 1888 şi dezvoltat ulterior de angajatul său, William Kennedy Laurie Dickson, între 1889 şi 1892.