VIDEO Protest împotriva risipei de hrană. A călătorit 3000 km prin Europa, mâncând numai din gunoaie
Baptiste Dubanchet are 25 de ani şi pe 15 aprilie a început o călătorie mai puţin obişnuită prin Europa: parcurgând 3.000 de kilometri, tânărul a consumat numai alimente găsite la gunoi, pentru a atrage atenţia asupra uriaşei risipe de hrană. Pe site-ul său, La Faim du Monde (Foamea lumii), activistul a ţinut un jurnal de drum detaliat, documentându-şi dieta prin toate ţările parcurse.
“În această călătorie, mă bazez doar pe hrana menită să ajungă la gunoi, fie în hoteluri sau restaurante, fie în băcănii, supermarketuri şi pieţe, pentru a denunţa risipa de hrană,” spune Dubanchet, care a traversat deja pe bicicletă Luxemburg, Belgia, Olanda, Germania şi Republica Cehă, având ca destinaţie finală Polonia. Odată ajuns într-un oraş nou, tânărul merge în căutarea unor supermarketuri sau brutării, de unde cere alimente ce urmează să fie aruncate. Însă numai la unu din zece magazine primeşte de mâncare, atâta vreme cât produsele destinate pubelei nu sunt considerate sigure pentru consumator.
Astfel, francezul porneşte de unul singur în căutarea mâncării, prin tomeroanele magazinelor sau ale restaurantelor. “Chiar nu credeam că risipim atât de multă mâncare,” scrie tânărul pe blogul lui de călătorie. “Chiar şi când ştii că se aruncă mâncare, e surprinzător să deschizi un container şi să găseşti o mulţime de cartofi, fructe, iaurturi; uneori pubele de 500 sau 1.000 de litri sunt pline-ochi cu lucruri încă bune de mâncat.” Cu toate acestea, magazinele preferă să arunce mâncarea decât s-o ofere şi, chiar şi atunci când o aruncă, protejează pubelele încuiate spatele gardurilor, multe din ele dublate de sârmă ghimpată.
De-a lungul călătoriei, Dubanchet a observat şi diferenţele culturale ale percepţiei legate de consumul hranei din gunoaie: dacă în Franţa a găsit cele mai multe supermarketuri dispuse să-i ofere alimente ce urmau să fie aruncate, în Cehia a întâmpinat cele mai mari probleme. “Acolo, oamenii pur şi simplu nu înţeleg acest concept. Asociază mâncarea aruncată cu oamenii fără adăpost. În cele din urmă, am primit mai multă pâine veche de la o brutărie, de care am tras cinci zile,” spune francezul.
Citeşte mai mult pe Totb.ro.