Viktor Orban, aproape de cel de-al treilea mandat. "Am câştigat, trăiască Ungaria!"

| 09 apr, 08:23

Premierul ungar Viktor Orban, liderul formaţiunii de guvernământ Fidesz şi cea mai importantă figură politică a ţării, are şanse foarte mari să obţină un nou mandat în urma alegerilor parlamentare de duminică, bazându-se pe cea mai dură retorică anti-imigraţie din Europa.

UPDATE: Alegeri parlamentare în Ungaria: Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a obţinut 49,5% din voturi - rezultatele parţiale. Orban: Am câştigat, trăiască Ungaria! Liderul Jobbik a demisionat.

Fidesz, partidul premierului naţionalist de dreapta Viktor Orban, a obţinut 49,5% din voturi în alegerile legislative desfăşurate duminică în Ungaria, arată primele rezultate parţiale anunţate oficial. “Am câştigat”, şi-a început discursul Viktor Orbán în faţa mulţimii adunate la sediul Fidesz după anunţarea primelor rezultate. Prezenţa la aceste alegeri, la care aproximativ 7,9 milioane de cetăţeni au fost chemaţi să îi desemneze pe cei 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta şi implicit prim-ministrul, a fost de aproape 70 la sută. Votarea s-a încheiat oficial la ora locală 19.00, însă programul unor secţii a fost prelungit pentru ca toţi cei aflaţi la cozi să poată vota. Viktor Orban a promis duminică, după ce a votat, că va lupta pentru Ungaria. El a spus că Uniunea Europeană nu este la Bruxelles, ci este la Berlin, la Budapesta, la Praga şi la Bucureşti.

UPDATE: Rezultatele primului sondaj realizat de institutul de cercetare Median (considerat foarte credibil) anunță următoarele rezultate: FIDESZ – KDNP 43%, Jobbik (extrema dreaptă) 22%, MSZP – Parbeszed (stânga) 13%, LMP 8% și DK 7%. Rezultatele parțiale date de presa ungară arată că Viktor Orban și FIDESZ ar fi pierdut majoritatea de două treimi, dar ar urma să câștige majoritatea simplă.

Prezența la vot la parlamentarele din Ungaria este una istorică. Scrutinul parlamentar din Ungaria s-a încheiat în mod oficial la ora locală 19:00 (20:00, ora României), iar prezenţa la vot este de peste 68%, adică aproximativ 6 milioane de cetăţeni, a anunţat duminică Biroul Electoral Naţional de la Budapesta, relatează agenţia MTI.

UPDATE. Alegeri parlamentare în Ungaria - Prezenţă ridicată la vot: peste 42% până la ora 14.00. La unele secţii oamenii stau la coadă

Prezenţa la alegerile parlamentare din Ungaria depăşise 42 la sută, la ora 14.00, fiind cea mai mare participare la vot din ultimii 16 ani, arată datele Biroului Electoral Naţional, potrivit Reuters.

ALEGERI ÎN UNGARIA Viktor Orban a votat: ''UE se află la Berlin, la Budapesta, la Praga şi la Bucureşti''

"Noi alegem nu doar partide, un guvern şi un prim-ministru, ci votăm şi pentru un viitor", a declarat Orban, liderul Fidesz (Uniunea Civic Maghiară), formaţiune parlamentară conservatoare (centru-dreapta), citat de MTI.

Astfel, prezenţa la vot era de 42,32%, în condiţiile în care la alegerile anterioare, din 2014, până la aceeaşi oră votaseră 34,33% dintre alegători. La unele secţii oamenii au stat la cozi pentru a putea vota, cea mai mare mobilizare fiind la Budapesta, unde prezenţa la urne era, la ora 14.00, de 45,52%.

Unii analişti spun că o participare de peste 70% la aceste alegeri ar putea semnala o mobilizare eficientă a opoziţiei, ceea ce ar putea determina Fidesz - partidul premierului Viktor Orban - să îşi piardă majoritatea parlamentară.

La alegerile din 2014, până la ora 14.00 votaseră 34,33% dintre alegători, în 2010 prezenţa era de 35,88, în 2006 - 38,22%, iar în 2002 - 40,19%.

Conform sondajelor de opinie, Fidesz are şanse să obţină cel mult o majoritate simplă, rezultat susţinut şi de poziţia fruntaşă pe care o deţine Fidesz în sondaje. Există însă şi posibilitatea ca opoziţia să devanseze Fidesz şi să-l facă să piardă majoritatea, creând o situaţie fără precedent de parlament suspendat.

Cel mai puternic partid de opoziţie este formaţiunea naţionalistă radicală Jobbik, care a avut o campanie axată pe lupta anticorupţie şi pe mărirea salariilor pentru ca sute de mii de unguri care au părăsit ţara să fie tentaţi să revină.

Votanţii maghiari aleg duminică 199 de membri în Parlament, într-o singură rundă de alegeri.

La alegeri sunt aşteptaţi la urne 7,9 milioane de cetăţeni, care vor decide numele celor 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta pe baza unui sistem de vot mixt. Astfel, 106 de deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal în mod direct, iar ceilalţi vor fi desemnaţi pe baza votului pe liste.

Viktor Orban, în vârstă de 54 de ani, care şi-a început cariera ca activist liberal la sfârşitul anilor ’80, este liderul din Uniunea Europeană cu a doua cea mai lungă perioadă de guvernare, după Angela Merkel în Germania.

Formaţiunea sa politică, Fidesz, şi aliatul său social-democrat Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) au câştigat mai bine de două treimi din parlament la ultimele două alegeri, din 2010 şi 2014.



''Eu am votat pentru Fidesz şi solicit tuturor să participe la alegeri", a spus Orban unui grup de zeci de jurnalişti.

ALEGERI Ungaria 2018: Potrivit unui sondaj recent efectuat de Institutul Nezopont, aproximativ 50% dintre alegătorii ungari îl susţin pe Viktor Orban (54 de ani) pentru un nou mandat în fruntea guvernului de la Budapesta.

Partidul Fidesz şi Viktor Orban au subliniat că scrutinul de duminică are ca miză menţinerea identităţii Ungariei, invitând alegătorii să decidă între "protectorii naţiunii ungare" pe fondul unui atac al imigraţiei şi "forţele internaţionale" conduse de miliardarul ungaro-american George Soros. Orban a avertizat în privinţa consecinţelor imigraţiei asupra patrimoniului cultural şi religios european.

Actualul premier al Ungariei consideră că singura forţă capabilă să unească şi să apere ţara ar fi alianţa Fidesz - Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP). Viktor Orban a acuzat mass-media internaţionale, Uniunea Europeană şi "grupuri de interese influente" că încearcă să instaureze unui guvern slab, pe care Bruxelles-ul să-l poate controla.

"Mă gândesc la un model ungar bazat pe competitivitate, pe ocuparea forţei de muncă, precum şi pe politici demografice şi identitare solide", a spus Orban, adăugând că guvernul său va menţine "un sistem fiscal eficient şi proporţional care promovează performanţa şi împărţirea echitabilă a sarcinilor".

Viktor Orban a luat parte la fondarea partidului Fidesz în 1988 ca o mişcare liberală, făcând apel la tinerii maghiari şi promovând democraţia parlamentară. La sfârşitul anilor 1990, Orban a început să schimbe abordarea în cadrul partidului, pentru a exploata un vid existent pe aripa dreaptă a spectrului politic.

Primul mandat de premier a venit pentru Orban la vârsta de 35 de ani, după ce a câştigat alegerile din 1998. A pierdut apoi scrutinul din 2002, susţinând că i-au fost "furate" voturile. A revenit la putere în urma alegerilor legislative din 2010, în care Fidesz a obţinut peste două treimi dintre mandate.

În ultimii doi ani, Viktor Orban a adoptat o atitudine vehementă anti-imigraţie şi a acuzat Uniunea Europeană de interese ascunse şi de o înţelegere cu miliardarul americano-rus George Soros privind distribuirea imigranţilor în statele europene.

Guvernul de la Budapesta a justificat cheltuirea celor 883 de milioane de euro pentru măsurile anti-imigraţie, inclusiv ridicarea unui gard la graniţa cu Serbia, prin necesitatea protejării frontierelor comune Schengen. Orban i-a cerut Uniunii Europene să achite jumătate dintre aceste costuri.

Viktor Orban consideră că imigraţia este principala cauză a creşterii ameninţărilor teroriste din Europa. Guvernul de la Budapesta solicită comunităţii internaţionale să acorde prioritate măsurilor care vizează stoparea migraţiei şi garantarea siguranţei cetăţenilor. La 2 martie, Guvernul ungar a aprobat 12 propuneri de amendamente la pachetul de măsuri întocmit de ONU privind migraţia şi l-a trimis Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Uniunii Europene şi NATO.

eful Biroului Electoral Naţional, Ilona Palffy, a anunţat că numărul cel mai mic de candidaţi, patru, se înregistrează în capitala Budapesta, iar o circumscripţie din judeţul Nograd are cel mai mare număr de candidaţi înscrişi, 32.

Numărul total de candidaţi la nivel naţional este de 1.555, dar situaţia s-ar putea modifica după ce mai mulţi candidaţi din partea formaţiunilor de opoziţie se vor retrage pentru a-i ajuta pe cei care vor fi mai bine plasaţi pentru a câştiga.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ