Vintilă Mihăilescu: Fasolea cu cârnaţi de 1 decembrie abia acum se transformă în tradiţie
Antropologul Vintilă Mihăilescu anticipează, într-un interviu pentru site-ul Jurnalistan, că fasolea şi cârnaţii de-abia de-acum încep să se transforme în tradiţie, iar la acest lucru contribuie asocierea acestui meniu cu Ziua Naţionlă a României.
Vintilă Mihăilescu spune că pentru devenirea unui tradiţii este nevoie de repetitivitate, de ritualizarea unui obicei. Iar acest lucru se vede acum legat de "tradiţionala fasole cu cârnaţi", meniu care deja pătrunde în casele oamenilor de 1 decembrie, după ce ani la rând a fost o manifestare publică - primăriile serveau acest fel de mâncare cetăţenilor care ieşeau la evenimentele publice organizate de Ziua Naţională.
"Ca să crească rădăcinile, trebuie să le uzi sistematic și să le lași unde sunt, dacă le vânturi în fiecare an nu mai prind. Pentru ca o zi națională să fie percepută și trăită ca zi națională, trebuie să fie ritualizată. Trebuie să aibă ritualuri domestice, ritualuri individuale, ritualuri private. Adică: eu, ca francez, știu că de Quatorze Juillet merg la paradă și stau lângă copacul ăla, după care mă duc cu nevasta la barul ăla, după care chem prietenii la mâncarea aia… Trebuie să existe un ritual cotidian, pentru că altfel totul este scenă, iar publicul se plictisește. Or, dacă e zi națională, sigur, trebuie să ai și partea de spectacol, dar trebuie să ai și o participare. Și trebuie să ai acel gen de tabiet, de ritualizare, care să-ți facă plăcere că se repetă. Aici, statistica mea, una total trivială, este că anul trecut a fost pentru prima dată când, cu două zile înainte de 1 decembrie, în tot Cotroceniul, nu se mai găsea fasole. Tot omul, pornind de la povestea cu fasole cu cârnați, cu pomana electorală, spune-i cum vrei, a început să-și ritualizeze ziua de 1 decembrie, să o aducă în casă. Sigur, nu știm în momentul de față cum, ce spun e, încă, o speculație. Dar 1 Decembrie a fost, până de curând, doar în piața publică. Acum, începe să fie adus în casă, unde mai apare un drapel, mai apare o fasole cu cârnați, mai apare întâlnirea cu prietenii, mai apar astfel de forme de domesticire și privatizare a unei zile, a unui eveniment care era strict public."
Citeşte şi: 1 DECEMBRIE. A început parada militară din Capitală de Ziua Naţională