Virgil Popescu: Pe iarna aceasta, probabil că şi cea viitoare, nu veţi vedea o scădere a producţiei de energie din cărbune

| 18 iul, 19:48

Virgil Popescu a afirmat că efectele secetei se văd acolo unde este produsă energie pe bază de apă. „În momentul de faţă rezerva în lacurile de acumulare hidroelectrice este de aproximativ 2,7 terrawaţi, o rezervă care asigură funcţionarea suficientă în condiţii normale a sistemului energetic”, a explicat ministrul Energiei.

 

El a adăugat că pe acest an, în timpul iernii şi probabil şi iarna viitoare nu va fi o scădere a producţiei de energie din cărbune, în contextul crizei energetice la nivel european şi mondial şi al războiului din Ucraina.
„Evident, acolo unde producem energie pe bază de apă, energia hidro, seceta afectează. În momentul de faţă rezerva în lacurile de acumulare  hidroelectrice este de aproximativ 2,7 terrawaţi, o rezervă care asigură funcţionarea suficientă în condiţii normale a sistemului energetic. Evident că se urmăreşte în fiecare zi evoluţia. Avem o Dunăre cu un debit relativ mic faţă de anul trecut sau mai mic faţă de anul trecut, dar cald a fost şi anul trecut,asemenea fenomen a fost prognozat şi a fost şi anul trecut. Eu zic că totuşi spre în partea a doua a anului o să vedem probabil şi precipitaţii. În toată perioada anului Hidroelectrica produce energie cu ajutorul apei şi trebuie să luăm precipitaţiile de-a lungul întregului an”, a declarat Virgil Popescu, luni la Antena 3.
El a vorbit de un proiect pilot de panouri fotovoltaice flotante pe care îl va face Hidroelectrica, în premieră naţională.
„În momentul de faţă dacă vorbim este un pic mai mic decât anul trecut fără impact semnificativ. Dar ne gândim cum să facem şi ce să facem şi pentru viitor, pentru că o parte din rezerva din lacuri se evaporă. Această evaporare duce la scăderea, deci nu numai precipitaţiile, dar şi evaporarea la nivelul luciului de apă şi până la sfârşitul anului va atribui primul proiect pilot de 10 megawaţi, un proiect pilot de panouri fotovoltaice flotante, pe care Hidroelectrica îl va face în premieră în premieră naţională, de 10 megawaţi pe 10 hectare în judeţul în judeţul Olt, la hidrocentrala, la amenajarea hidroelectrică de la de la Ipoteşti a sucursalei Vâlcea. Ne-am gândit în perspectivă tocmai pentru a putea folosi şi aceste luciuri de apă pentru a produce energie electrică, pentru că fotovoltaicul, cu hidro se echilibrează foarte bine şi facem două lucruri odată produce mai multă energie, echilibrăm mai bine energia, dar şi reducem evaporarea apei. Acest proiect va fi multiplicat şi la alte lacuri de acumulare, în aşa fel încât Hidroelectrica să producă mai multă energie şi să-şi protejeze resursa. Am declarat şi am spus că în această perioadă de criză şi cât va dura această criză şi cât va fi nevoie, vom produce maxim din cărbune. A fost cărbune ziua trecută 1.500-1.700 de megawaţi. În momentul de faţă, discutând cu cei de la Complexul Energetic Oltenia, că pentru că ei sunt principalii producători, gândim o strategie în aşa fel încât să acumulăm cât mai mult cărbune, în aşa fel încât să pornim cu stocuri foarte mari în această iarnă să avem o producţie de cărbune în această iarnă mai mare faţă de iarna trecută”, a explicat Popescu.
Ministrul Energiei a mai precizat că „tendinţa noastră pe termen lung tendinţa pe anul acesta pe iarna aceasta probabil că şi pe iarna viitoare nu veţi vedea o scădere a producţiei de energie din cărbune şi nu veţi vedea o scădere atâta timp cât va fi nevoie şi vom avea această criză energetică la nivel european şi la nivel mondial, cu războiul la frontieră, nu vom avea aici o scădere a producţiei de cărbune”.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ