Manager Institutul Marius Nasta: "Virusul COVID-19 are o modificare a agresivităţii". Avem mai multe forme medii spre severe
Managerul Institutul Marius Nasta din Capitală, Beatrice Mahler, afirmă că în spitalul pe care îl coordonează sunt internati pacienţi, majoritatea cu comorbidităţi, cu forme severe.
"Marea majoritate a pacienților care se prezintă au același tip de comorbidități – pacienții cu boli cardiovasculare, cu obezitate și diabet sunt supuși unui risc major. În Institutul Marius Nasta, o mare parte din pacienții COVID pozitivi au și patologie pulmonară cronică. Dacă e să ne uităm la profilul pacientului internat, pacienții din acest moment sunt în marea majoritate cu forme severe. Mai mult decât atât, ajung la camera de gardă pacienți suspecți cu saturații foarte mici (de oxigen, n.r.), care vin de la domiciliu cu forme severe. Acesta e un lucru care ne îngrijorează, pentru că poate să indice o modificare de agresivitate a acestui virus, pe care o percepem de la o zi la alta”, a declarat Beatrice Mahler la Digi24.
Citeşte şi Managerul Spitalului Victor Babeş: Unii pacienţi COVID au simptome nemaiîntâlnite până acum
Medicul a mai spus că pacienții cu forme severe rămân internați în secțiile de pneumologie multă vreme după ce sunt testați negativ pentru COVID-19, până la stabilizarea stării lor de sănătate.
„Asta se datorează în primul rând insuficienței respiratorii care rămâne ca o formă cronică de boală. Sunt cazuri extrem de importante și provocatoare. Dacă în primel luni, mai, iunie, numărul acestor cazuri nu era foarte mare, asistăm în acest moment la o creștere îngrijorătoare a numărului acestor pacienți. Lucrurile sunt cu atât mai sensibile pentru că urmează o toamnă în care nu ne așteptăm la o scădere a numărului de cazuri. Ar fi bine să ne menținem la acest nivel, dar trebuie să ținem cont că numărul pacienților care vor avea sindroame respiratorii post-COVID va fi în creștere”, a mai spus Mahler.
Medic infecţionist român: Ţara noastră se confruntă cu mai multe forme medii spre severe
Prof. Univ. Dr. Egidia Gabriela Miftode, medic primar boli infecţioase la Spitalul Sf. Parascheva din Iaşi, afirmă ccă evoluţia epidemiologică este îngrijorătoare, iar începutul anului şcolar ar putea să aducă o creştere a numărului de cazuri.
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" Iaşi este plin, având o dinamică relativ rapidă.
”Adică în momentul în care se externează 2-3 pacienți imediat se ocupă locurile”, a explicat octorul Egidia Gabriela Miftode pentru Wall-Street.ro.
România se confruntă cu mai multe forme medii spre severe, în viziunea medicului infecționist. ”În general avem mult mai multe forme medii. Spitalul fiind plin, noi nu îi internăm pe cei cu forme ușoare. Din ceea ce vedem acum, este clar că sunt forme medii și severe. Poate se adresează acești pacienți mai repede, iar cei care nu au simptome sau simptome ușoare rămân acasă și nu se testează”, a precizat medicul infecționist.
Medicul atenționează că, chiar dacă va ieși pe piață un vaccin, imunitatea nu pare să fie una foarte consistentă. ”Nu o să ne așteptăm la durate foarte lungi ale imunității susținute. Noi tot sperăm dar până a avea aceste rezultate trebuie să fim foarte prudenți, fiecare să fie prudent pentru el însuși dar și pentru cei din jur”, a conchis medicul.
Citeşte şi Statistici îngrijorătoare. O treime din pacienții COVID au mințit că nu au simptome