Vizita lui Ponta în SUA e prefaţată de semnale pozitive
Cu toate că mai sunt lucruri de îmbunătăţit în guvernarea actuală, trebuie să-i dăm cezarului ce-i a cezarului: România a ieşit din izolarea externă.
Premierul Victor Ponta a avut în ultimul an mai multe vizite oficiale decât Preşedintele Traian Băsescu în cele două mandate. Iar acum, vizita lui Ponta în SUA, a venit ca o săgeată în inima lui Băsescu. Mai mult, această vizită este presărată şi cu semnale pozitive din partea unor instituţii, publicaţii, ONG-uri de foarte mare prestigiu.
Lăsând războiul dâmboviţean la o parte, vizita în SUA a delegaţiei României este foarte importantă pentru că, pe lângă faptul că întăreşte parteneriatul strategic pe care Bucureştiul îl are cu Washingtonul, dă un semnal foarte pozitiv investitorilor:România a ieşit din izolare şi are prespective bune de dezvoltare. Mai mult, vizita în SUA mai poate fi privită ca o încununare a campaniei demarate în ultimul an de guvernul Ponta pentru a scoate ţara din izolare prin vizite strategice la Paris, Berlin sau Beijing.
Evoluţia bună a României nu a trecut neobservată pe plan extern, iar vizita lui Ponta în SUA e prefaţată de semnale pozitive. Think-tank american Democracy Institute consideră că ţara noastră are potenţialul de a deveni cea mai importantă economie din regiune. Institutul a publicat un raport în care evaluează situaţia politică şi economică a României şi subliniază că SUA trebuie să îl susţină pe Victor Ponta în continuare, datorită rezultatelor sale economice bune. „Eforturile Prim-ministrului Victor Ponta de a creşte transparenţa şi de a se angaja într-o combatere mai eficientă a corupţiei ar putea creşte încrederea investitorilor internaţionali în mediul românesc de afaceri”. Pe lângă perspectivele bune, raportul atrage atenţia că respingerea de către legislativ a proiectului privind Roşia Montană ar putea transmite un semnal negativ investitorilor internaţionali.
Wall Street Journal (WSJ), într-un interviu luat premierului Ponta, insistă pe componenta economică a României. WSJ remarcă că ţara noastră a redus, anul trecut, deficitul sub 3% din PIB şi a ieşit din procedura de deficit excesiv. Premierul a spus că stabilitatea economică se va menţine şi în 2014, chiar dacă vor fi alegeri prezidenţiale. Şeful guvernului a mai spus că investiţiile nu vor fi descurajate de consolidarea fiscală. „Cred că în final, majoritatea societăţii româneşti va înţelege că dacă respectăm standardele de protecţie a mediului, dacă obţinem beneficii din taxe, redevenţe, locuri de muncă, trebuie să facem ceea ce fac toate statele moderne din Europa şi din alte regiuni ale lumii - profită de resursele lor naturale.”
Drumul bun al României este confirmat şi de către Business Monitor International (BMI), care remarcă că deficitul de cont curent al României va scădea de la 1,3% din PIB în 2013, la 0,9% din PIB în 2014. Potrivit unui articol din Obiectiv.info, „BMI este una din cele mai respectate companii ce au ca obiect de activitate analiza economiilor naţionale sau regionale, iar produsele lor sunt utilizate de unele din cele mai mari companii din lume”. BMI menţiona că evoluţia pozitivă a economiei se datorează creşterii valorii exporturilor româneşti, care în 2014 ar urma să ajungă la 49,9 mld. de euro, cu 2 miliarde mai mult ca în 2013 şi cu aprope 5 miliarde mai mult faţă de 2011.
Şi The Economist remarcă evoluţia bună a ţării noastre. Potrivit unui raport The Economist Intelligence Unit, un think-tank al grupului The Economist, rata de creștere economică a României în primul trimestru a fost a treia cea mai mare din UE, atât față de trimestrul anterior, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut. Think-tank-ul prognozează o creștere de 2,4% în 2013, iar pentru perioada 2014-2017 se prefigurează o creştere până la o medie anuală de puțin sub 4%. De asemena, prognozează că inflația va scădea gradual de anul viitor, ajungând până la 2,7% la finele anului 2017.