Vizita premierului chinez. Ce a adus pentru România
România poate fi poartă de acces a Chinei în Europa, iar din declaraţiile date de premierul chinez Li Keqiang, se înţelege că ţara noastră reprezintă un partener extrem de important atât economic, cât şi politic. Teoretic ambele ţări ar avea de câştigat din acest parteneriat: China pentru că va putea să-şi consolideze poziţia în Europa, iar România pentru că va putea beneficia de banii şi de tehnologia chineză pentru a se dezvolta.
În aceste zile, România se află în centrul reflectoarelor datorită evenimentelor prilejuite cu ocazia vizitei delegaţiei din China, care numără miniştri din diferite domenii şi oameni de afaceri din peste 200 de companii chineze. Pe lângă faptul că este prima vizită a unui premier chinez în România după 19 ani, o altă premieră constă în faptul că ţara noastră primeşte cea mai mare delegaţie oficială chineză care vizitează Europa Centrală şi de Est, fapt ce reprezintă o oportunitate extraordinară de a atrage noi investitori şi de a crea locuri de muncă. Pe scurt, vizita premierului chinez poate aduce investiţii de miliarde de dolari şi o dezvoltare fără precedent pentru România.
România poate fi poartă de acces a Chinei în Europa, iar din declaraţiile date de premierul chinez Li Keqiang, se înţelege că ţara noastră reprezintă un partener extrem de important atât economic, cât şi politic. Teoretic ambele ţări ar avea de câştigat din acest parteneriat: China pentru că va putea să-şi consolideze poziţia în Europa, iar România pentru că va putea beneficia de banii şi de tehnologia chineză pentru a se dezvolta. Valoarea parteneriatului este dat şi de declaraţiile premierul chinez care consideră că ţara noastră va deveni un „Tigru al Europei“. De asemena, premierul a mai spus că-şi doreşte ca valoarea schimburilor comerciale între China şi Europa Centrală şi de Est să se dubleze. „Am ascultat prezentarea premierului Ponta despre economia României. Cred că România va deveni un tigru al Europei şi, dacă toţi tigrii se vor reuni şi vor colabora, se va dezvolta o piaţă uriaşă", a spus premierul Chinei în deschiderea Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est.
Consilierul primului-ministru pe probleme economice Cristian Socol explica înainte de vizita delegaţiei din China de ce Tigrul Est European are nevoie de China. Acesta afirma că „România poate beneficia de dorinţa Chinei de a investi în tări emergente, dinamice şi competitive” şi că „o deschidere puternică spre pieţe tradiţionale, pierdute în ultimele două decenii înseamnă a depăşi nivelul de saturaţie al funcţiei de producţie al economiei româneşti. Înseamnă producţie mai mare, înseamnă o creştere economică dincolo de 3%, reprezintă un stimul pentru creşterea numărului de locuri de muncă şi exporturi”. Socol concluzionează că China are rezerve valutare record de 3,4 trilioane de dolari şi are nevoie de o piaţă „dinamica precum cea a României şi de o poartă de intrare pe piaţa UE pentru a menţine o creştere economică de 10%, creştere care asigură echilibrul intern într-o societate chineză puternic polarizată”.
Faptul că intenţiile celor două guverne sunt serioase a fost demonstrat, pe lângă declaraţiile frumoase, de angajamentele semnate deja.
ACORDURI DE COOPERARE
Energie nucleară. Scrisoare de intenţie între SN Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN). Documentaţia adoptată prevede construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă.
Energie termo. Înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrică Deva (Mintia). De asemenea, a mai fost semnat un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari – Complexul Energetic Oltenia.
Energie hidro. Scrisoare de confort în vederea realizării proiectului Cheap Tarniţa Lăpuşteşti.
Energie regenerabilă. Acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation şi Mingyang Wind Power Group.
Exporturi de carne. Un protocol de înţelegere în domeniul sanitar-veterinar între ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de bovine pentru reproducţie în R.P. Chineză şi unul privind exportul de carne de porc congelată în R.P. Chineză.
MEMORANDUMURI
Energie nucleară. Memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, semnat între Departamentul pentru Energie din România şi Administraţia Naţională pentru Energie din China.
Telecomunicaţii. Memorandum de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti.
Cooperare economică. Andrei Gerea, ministrul Economiei, şi Gao Hucheng, ministrul Comerţului din R.P. Chineză, au parafat două Memorandumuri de înţelegere privind promovarea cooperării investiţionale.
Tehnologie. Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei şi Ministerul Comerţului din R.P. Chineză privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic.
Cultură. Program cultural pentru perioada 2013-2016 şi Acord între Guvernul României şi Guvernul R.P. Chineze cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti.
Ştirile orei
dar sunt sceptic,asa cum este si dc news:
"Analiștii internaționali apreciau, în pragul summit-ului de la București, că asiaticii nu sunt campioni la respectarea rapidă a promisiunilor. În aprilie anul trecut, Wen le spunea celor 16 șefi de Executiv că țara sa va investi în ECE un total de 10,5 miliarde de dolari în linii de credit și fonduri, pentru a impulsiona economia zonei, potrivit globalpost.com. Aceeași analiști au concluzionat, 18 luni mai târziu, că injecțiile masive de capital promise pentru blocul ex-sovietic nu s-au materializat.
Polonia nu a avut parte de investiții majore ale chinezilor, de la summit-ul din 2012 până în prezent. Este și cazul statelor baltice, al Slovaciei sau al Cehiei"