Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Trebuie să construim spitale noi. Avem în vedere trei spitale regionale"
Investiţiile în spitale noi şi înlocuirea infrastructurii învechite din sistemul medical sunt principalele măsuri care ar trebui luate pentru a reconstrui încrederea pacienţilor în sistemul de sănătate românesc, a spus Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, la conferinţa „ZF Health & Pharma Summit ă16”.
„Este necesar ca în această ţară să se construiască spitale noi, în ultimii 25 de ani s-a construit un singur spital de stat, limitările ţin de infractsuctura învechită. Trebuie să construim spitale noi, avem în vedere cele trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova”, a spus Vlad Voiculescu.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci să recâştigi încrederea pacientului e să nu-l minţi. Ce am reuşit în anii din urmă e să pierdem din ce în ce mai mult încrederea unii în alţii.
Voiculescu a vorbit despre un proiect de feedback pe care pacientul îl va face după ce iese din spital, în contextul în care nemulţumirea pacienţilor au dus la actuala situaţie din sectorul de sănătate.
„Nemulţumirea pacientului a contat relativ puţin şi ne-a adus în situaţia de astăzi. Feedeback-ul va fi făcut după ce pacientul iese din spital prin SMS sau prin email”, a mai spus Voiculescu.
Principalele direcţii de urmat pentru îmbunătăţirea sistemului medical în viziunea ministrului:
1. Trebuie sa construim spitale noi. În momentul de faţă avem în vedere trei spitale regionale în localităţile Iaşi, Cluj şi Craiova.Vor fi spitale generale care vor înlocui infrastructura generală, vor avea sub 1.000 de paturi.
Pentru acestea avem fonduri europene alocate. Am definit suma necesară pentru fiecare spital, iar aceasta este de cel puţin 200 mil. de euro.
În acelaşi timp ne uităm la spitale în parteneriat public privat.
2. Accesul la medicamente. În ultimii doi ani au dispărut peste 1.000 de medicamente. Unele companii au decis să nu mai vină în România sau să retragă medicamentele de pe piaţă. Acest lucru se întâmplă în mare parte din cauza mecanismului de preţuri.
Producţia locală de medicamente ar trebui încurajată.
3. Curăţenia în spitale atît în sensul propriu cât şi în cazul managementului de spitale. Vor fi criterii noi de selecţie a managementului de spital.
4. Resursa umană în sănătate. România nu are în acest moment niciun fel de strategie în domeniul resurselor umane. Anual se pierd mulţi medici tineri, competitive, care aleg să practice această meserie în afara ţării.
Producţia de medici în România nu este tocmai neglijabilă, trebuie să ne îmbunătăţim condiţiile de plată şi de lucru în spitale.
Alte declaraţii
Am o părere bună despre spitale private pentru că unele servicii medicale de calitate din sectorul privat înlocuiesc servicii prestate de stat, pentru cei care-şi pot permite asta. Avem în vedere o liberalizare care să creeze şanse egale pentru actorii privaţi şi actorii de stat pentru a intra în programe naţionale, trebuie să avem grijă ca accesul să fie făcut pe bază de calitate, să îndeplinească condiţii care ţin de dotări.