Vom avea în sfârșit standarde firești în Educație
Există o problemă atunci când ne uităm pe statistici și observăm că anul acesta peste 6.700 de elevi au fost admisi in clasa a IX-a, la prima etapa de repartizare in licee, cu medii sub 5.
Noile reguli din învățământ, anunțate recent de ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, reprezintă o schimbare binevenită în sensul definirii unor standarde europene, de calitate, sistemului educațional.
Există o problemă atunci când ne uităm pe statistici și observăm că anul acesta peste 6.700 de elevi au fost admisi in clasa a IX-a, la prima etapa de repartizare in licee, cu medii sub 5. Din 2015, potrivit ministrului Remus Pricopie, acest lucru nu se va mai întâmpla, deoarece va fi impus pragul de nota 5 pentru admiterea în clasa a IX-a. Ministrul Educației consideră că această măsură este una corectă față de elevii care sunt interesați de școală, fiind astfel impus un standard, o „limită de jos” a notelor cu care se poate intra în liceu.
Mai mult, șeful învățământului românesc a mai precizat că, tot din 2015, copiii de 5 ani vor trebui să meargă obligatoriu la grădiniță, la grupa mare. În prezent, învățământul obligatoriu începe de la 6 ani, cu clasa pregătitoare, iar elevii pierd un an important pentru dezvoltarea lor intelectuală, în care ar putea învăța o multitudine de lucruri utile pentru anii de școală și pentru viața lor de zi cu zi.
Surprinzător pentru unii, de aceeași părere este și fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, care a declarat că susține cu fermitate măsura privind obligativitate înscrierii la grădiniță a copiilor în vârstă de cinci ani, coborârea vârstei de la care începe educația formală fiind o măsură foarte utilă.
De asemenea, Daniel Funeriu este de acord și cu faptul că învățământul profesional trebuie reabilitat pentru ca tinerii care urmează școli profesionale să poată învăța meserii care să le asigure încă din timpul pregătirii un loc de muncă. În această privință, ministrul Remus Pricopie a anunțat că, din 2014, școala profesională va începe la terminarea clasei a VIII-a și va dura trei ani, o măsură foarte utilă pentru tinerii care doresc să obțină un grad de independență financiară sau care provin din familii sărace care au nevoie de un venit suplimentar.
Dacă tot vorbim despre nevoile de finanțare, merită amintit faptul că ministrul Remus Pricopie a făcut zilele acestea încă o declarație interesantă despre viitoarele investiții din domeniul Educației, care vor sprijini îmbunătățirea sistemului, infrastructura și, de ce nu, vor conduce la creșterea salariilor profesorilor. În acest context, Ministrul a subliniat că este o premieră pentru România faptul că Uniunea Europeană finanţează investiţii demarate din fonduri guvernamentale şi permite realocarea de la un program la altul.
Învățământul ar putea beneficia de finanţări din fonduri structurale de aproximativ un miliard de euro, în două etape, până în 2020. Prin utilizarea fondurilor structurale nefolosite din 2007 până în prezent s-ar putea finaliza, de exemplu, cele 1.400 de obiective din învățământul preuniversitar care au fost deja începute.
În a doua etapă, 2014 - 2020, Pricopie a spus că va exista o axă distinctă în cadrul Programului Regio, de aproximativ 750 milioane euro, care se va numi „Infrastructură educaţională”.
Clarificarea normelor de admitere la liceu și coborârea vârstei de la care învățământul formal devine obligatoriu sunt două măsuri care au un potențial pozitiv și care îmbunătăți, pe termen mediu și lung, pregătirea generației tinere. Acestea, alături de posibilitatea ca elevii să decidă din timp dacă doresc să urmeze o școală de meserii, dar și fondurile europene puse la dispoziția României până în 2020 pentru investiții, înseamnă că învățământul a trecut de perioada de stagnare pe care a înregistrat-o în ultimii ani și a început să se dezvolte, fiind posibilă selectarea unor criterii de performanță și concurență mai înalte și depășirea problemelor existențiale, de bază, cu care se confruntă România de prea multă vreme.
Ştirile orei
ce paradox...