Vosganian, corectat de directorul Cuprumin: salariul de 10.000 de euro vine abia în octombrie
La doar o zi după ce i-a luat apărarea, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, primește o lovitură sub centură de la directorul Cuprumin. Acesta a semnat nota de fundamentare a bugetului Cuprumin, în care își aprobă un salariu lunar de 10.000 de euro începând din octombrie.
Lista salariilor directorilor din companiile de stat a stârnit imediat reacții de negare din partea celor vizați. A fost dat ca exemplu directorul de la Cuprumin, Lucian Vasilache, care în tabelul prezentat presei apărea cu un salariu de 45.000 de lei pe lună, echivalentul a 10.000 de euro.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat în apărarea acestuia că „directorul general al Cuprumin a avut pe toată perioada ianuarie-aprilie un câștig mediu brut de 4.700 de lei, de zece ori mai puțin decât suma vehiculată, iar Consiliul de Administrație, despre care se spune că încasa 1.000 de euro pe ședință, de fapt este plătit cu 10 lei pe ședință. Pentru a avea 1.000 de euro, Consiliul de Administrație ar trebui să se întâlnească de trei ori pe zi și în zilele nelucrătoare”.
Obiectiv.info a intrat în posesia Notei privind întocmirea proiectului de buget de venituri și cheltuieli pe 2013 a companiei Cuprumin. Nota este datată 30 mai 2013 (la o zi după apariția listei și declarațiile ministrului Vosganian) și semnată și ștampilată de directorul general Lucian Vasilache și de directorul economic Eugen Colda.
În notă se arată că bugetul companiei va trebui ajustat cu 108.000 de lei din cauza „creșterii salariului pentru directorul general, având în vedere prevederile Ord. 109/2011 privind guvernanța corporativă a instituțiilor publice, luată în calcul începând cu trimestrul IV, la o sumă echivalentă cu 10.000 euro brut / lună”.
Din formula de calcul pentru indemnizația membrilor Consiliului de Administrație, care reprezintă procent din salariul directorului general, reiese că șeful companiei de stat are acum un venit lunar brut de 6.691 de lei, iar din octombie va crește la 42.667 de lei brut pe lună (echivalentul a 10.000 de euro). Repetăm, nota a fost aprobată la doar o zi după izbucnirea scandalului, în condițiile în care chiar ministrul Economiei a luat apărarea conducerii Cuprumin.
La Poștă salariul se calculează la net
La Poșta Română, situația este și mai rotundă. Adică și acolo directorul general și-a fixat un salariu de 10.000 de euro lunar, numai că net, pe baza aceleiași Ordonanței 109/2011. „La stabilirea cheltuielilor aferente contractului de mandat al directorului general s-a avut în vedere Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 95/10.12.2012, prin care se aprobă remunerația lunară netă în cuantum de 7.500 euro/lună (componentă fixă) la care se adaugă 2.500 euro/lună (componentă variabilă). Pentru suma netă de 10.000 euro/lună corespunde o sumă brut de 14.280 euro/lună. 14.280 euro x 12 luni x 4,5 lei ~ 772.000 lei/an”, se arată în nota de fundamentare.
Pentru directorii executivi au fost aprobate salarii lunare nete de 4.000 de euro (5.800 euro brut), iar pentru membrii Consiliului de Administrație o remunerație lunară netă de 1.000 euro (1.435 euro brut). Nota de fundamentare este semnată de directorul general Ion Smeeianu și de directorul economic Gabriela Mantu.
Ordonanța 109/2011
Guvernul Boc a adoptat la sfârșitul anului 2011 Ordonanţa de Urgenţă 109 privind guvernanța corporativă. Actul normativ introduce reguli de guvernanţă corporativă pentru regiile autonome şi societăţile comerciale controlate de stat: cum se aleg membrii consiliilor de administraţie, obligă statul să apeleze la serviciile unor firme de recrutare pentru selectarea candidaţilor pentru CA etc.
În privința salariilor conducerii, ordonanța precizează că acestea „rămân supuse legislaţiei în vigoare la data constituirii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere sau, după caz, la data numirii administratorilor/directorilor ori a membrilor consiliului de supraveghere şi directoratului până la data desemnării, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă, a membrilor noilor organe de administrare/conducere”.
Ordonanța introduce și prevederi privind transparență în comunicarea datelor de bilanț ale companiilor. Astfel de informații, precum și rapoarte legate de activitatea conducerii companiilor trebuie postate pe site-ul acestora.