Vosganian: Creşterea economică va continua şi în a doua jumătate a anului 2013
Economia României reintră în a doua jumătate a anului 2013 pe faza pozitivă, de creştere, a ciclului economic, a declarat joi, la o conferinţă pe teme bursiere, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Economia României a fost într-o fază de scădere a ciclului economic în perioada 1998-2003, urmată de creşterea 2003-2008 şi de o fază negativă a ciclului economic în perioada 2009-2013. Vosganian a afirmat că punctele tari ale economiei româneşti sunt industria şi exporturile, iar punctele slabe sunt consumul şi investiţiile şi a subliniat că România trebuie să ia, în noul context favorabil, câteva măsuri de protecţie: modificarea cadrului fiscal, cu redimensionarea obligatorie a TVA şi CAS până în 2016, mutarea comerţului exterior în afara Uniunii Europene, fără reducerea nivelului relaţiilor comerciale cu UE, şi dialogul cu sectorul bancar, care nu ajută firmele să iasă din criză.
În ceea ce priveşte stabilitatea contului curent, ministrul Economiei a spus că nu sunt motive de laudă, pentru că acest echilibru nu vine din stabilitatea internă, ci din izolare externă, respectiv reducerea semnificativă a investiţiilor străine directe. Contul curent actual nu este un semn bun pentru perspectivele de integrare a României în fluxurile economice externe, a mai spus Vosganian.
Prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, Daniel Dăianu, a declarat că modelarea economică făcută la ASF arată o creştere de 2 - 2,2% în 2013, dar această cifră este înşelătoare, fiind deformată de producţia agricolă din acest an. 'Economia României turează nu mai bine decât în 2012', a spus Dăianu, care a adăugat că cifra pe primul semestru pentru contul curent pare neverosimilă, iar 2013 se va încheia cu un deficit de cont curent de 1,5-2% din PIB şi cu o inflaţie de 3,3%.