Vosganian: fără protecţie, industriile oţelului şi aluminiului vor dispărea
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că în prezent e pe cale de dispariţie industria chimică, după care va urma declinul industriilor oţelului şi aluminiului.
"Faptul că noi nu am dezvoltat un concept de susţinere, de protecţie a economiei, în primul rând a industriei româneşti, a presărat aceşti peste 20 de ani cu numeroase victime. Au dispărut industria de locomotive, de camioane, de automobile de teren, de tractoare, de utilaj greu. A dispărut flota, a dispărut industria de mase plastice. În România, dacă vrei să faci mase plastice n-ai din ce. Acum, sub ochii noştri, încă pe tăcute, dispare industria chimică. Combinatul de îngrăşăminte chimice de la Săvineşti s-a închis la 1 aprilie, cel de la Bacău s-a închis la 1 iunie, combinatul de îngrăşăminte de la Victoria nu mai produce metanol, combinatul Azomureş a înjumătăţit producţia, cel de la Turnu Măgurele s-a închis la 1 iunie, combinatul de la Slobozia se va închide la sfârşitul anului", a declarat ministrul Economiei.
Varujan Vosganian a prezentat succint o microhartă cu oraşele care au devenit monoindustriale, cu sute şi mii de şomeri, printre care o mie la Turnu Măgurele, 400 la Victoria, 500 la Făgăraş.
Ministrul Economiei a atras atenţia că fără dezvoltarea conceptului de protecţie economică, în România vor urma să dispară industriile oţelului şi aluminiului.
"Dacă nu dezvoltăm acest concept de protecţie, se pregăteşte oţelul şi aluminiul. Să fie clar, pe programul de liberalizare a preţurilor la energie şi gaze, dacă nu se face o gândire privind protecţia prin inovare, prin competitivitate, prin utilizarea eficientă a filozofiei certificatelor de emisie şi certificatelor verzi, industriile oţelului şi aluminiului nu au viitor", a afirmat Varujan Vosganian.
Conform acestuia, în Uniunea Europeană, conceptul de renaştere industrială are la bază protecţia economică.
"Este vorba de o politică de protecţie care nu înseamnă ceea ce noi făceam în anii 1990, subvenţionarea economiei, încercarea de transfer de valoare dintr-un domeniu în altul pentru a acoperi o ineficienţă. Noi asta am făcut, încercând să protejăm economia, am încercat să compensăm lipsa de competitivitate prin atragere de resurse extrasectoriale. Este vorba, de data asta, de un concept foarte interesant, de protecţie prin inovare, prin competitivitate în economie', a spus ministrul, menţionând că 'trebuie să ieşim din mentalitatea că protecţie înseamnă să-i ajuţi pe cei slabi, protecţie înseamnând să-i încurajezi pe cei puternici, fără ca protecţie să însemne protecţionism", a conchis ministrul.