Vosganian în cazul privatizării CFR Marfă: decalarea termenelor este riscantă

| 08 oct, 2013

Faptul că Guvernul a schimbat regulile din procesul de privatizare la CFR Marfă şi a declarat termenul de plată este incorect faţă de ceilalţi competitori care au fost eliminaţi anterior din cursă, dar este şi riscant, întrucât aceştia ar putea contesta procesul, a declarat ministrul demisionar al Economiei, Varujan Vosganian.

"A existat o anumită presiune din partea FMI să se facă rapid acest proces. Au fost firme din Europa care au dorit să participe, dar au avut pierderi anii trecuţi din cauza crizei economice, astfel că au ezitat să vină. Acesta este motivul pentru care nu am avut decât un singur ofertant care a parcurs toate etapele. Dacă s-ar fi aşteptat la CFR Marfă până în 2014, poate gama ofertanţilor ar fi fost mai mare", a spus fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian la Digi 24, citat de Agerpres.

Întrebat dacă i se pare corect ca regulile şi termenele să se schimbe astfel încât cel care a câştigat licitaţia să reuşească să plătească, Vosganian a răspuns: "Nu doar că nu e bine, dar este şi riscant la un moment dat, nu vreau să intru în detalii, sunt convins că vi le va oferi doamna Mănescu . Nu este corect faţă de alţi participanţi iniţiali, care au avut alte reguli şi pe care i-au eliminat, ca regulile să se schimbe în avantajul celui care a parcurs o anumită etapă", a precizat Varujan Vosganian.

El a oferit drept exemplu cazul privatizării Cupru Min, unde întregul proces a fost anulat într-o situaţie similară.

"La Cupru Min am avut câţiva ofertanţi dintre care unii nu au respectat prevederile, iar altul, la un moment dat, nu a respectat o anumită prevedere. Şi atunci am anulat tot şi am luat-o de la început, pentru că mi s-a părut incorect faţă de cel care a fost eliminat să-l avantajez pe cel care rămâne în proces. Nu mai vorbim de faptul că ofertantul eliminat ar putea ulterior să conteste şi intrăm în altă belea", a subliniat fostul şef al Ministerului Economiei.

El a amintit că negocierile cu FMI pe tema întregului program de privatizări au fost dificile.

"În general, în programul de privatizări a existat o negociere dificilă cu FMI, inclusiv în domeniul pe care îl coordonez, mă refer la domeniul Economie şi Energie. Oltchim a fost scos (din noul acord - n.r.) în momentul în care am prezentat situaţia în luna iunie. Dar au existat presiuni pentru privatizări la companii unde, managerial vorbind şi la nivelul eficienţei, nu eram pregătiţi, de pildă Complexul Energetic Oltenia sau Hunedoara, unde am cerut să fie extinse etapele preliminare", a completat Vosganian.

Acesta consideră că este nevoie de un efort uriaş să privatizăm tot ce avem de privatizat. 'Desigur, nu barajul de la Porţile de Fier sau nucleul de la Apărare, dar în rest totul trebuie privatizat, inclusiv calea ferată', a mai spus ministrul demisionar.

Ministerul Transporturilor a decis să decaleze de la 13 octombrie la 20 decembrie termenul până la care Grupul Feroviar Român (GFR) trebuie să plătească întreaga sumă de bani pentru preluarea pachetului majoritar al CFR Marfă, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern. Până acum, GFR a plătit 30 de milioane de euro şi a anunţat că va achita restul până la 202 milioane de euro după avizul Consiliului Concurenţei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ