Vosganian solicită colegilor senatori să nu voteze cererea de urmărire penală împotriva sa
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, le solicită senatorilor să nu voteze cererea de urmărire penală împotriva sa, invocând lipsa probelor privind implicarea sa în vreun complot sau în subminarea economiei.
"Având în vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absenţa oricăror indicii, oricât de slabe, privind vreo posibilă activitate infracţională a mea de complot şi de subminare a economiei naţionale, reaua-credinţă manifestată a procurorului de caz în distorsionarea grosolană a sensului clar al înscrisurilor, am onoarea să îi rog pe distinşii colegi senatori să nu voteze cererea de urmărire penală a mea pentru presupusul complot şi pentru presupusa subminarea economiei naţionale", se arată în notele senatorului şi ministrului Varujan Vosganian depuse la Comisia juridică şi plenul Senatului şi care au fost publicate joi pe blogul său, conform Agerpres.
El subliniază că deciziile luate de el sunt pur politice şi că la dosar nu există nicio probă privind implicarea sa în vreun complot sau în subminarea economiei.
"În ceea ce mă priveşte, a fost vorba exclusiv de decizii politice, privind economia naţională, propuse şi/sau adoptate conform atribuţiilor de ministru de resort. Sunt decizii pur politice, fără nicio conotaţie penală. Mai mult - deşi fără relevanţă în plan penal -, aceste decizii politice s-au dovedit şi benefice din punct de vedere economic. La dosar nu există absolut nicio probă (interceptări telefonice, declaraţii de martori, alte probe) privind vreo implicare a mea în vreun complot sau în subminarea economiei naţionale", afirmă Vosganian în notele semnate şi de avocaţii săi.
Ministrul susţine că în niciun document semnat de el nu se face în vreun fel vorbire de Societatea sau Grupul INTERAGRO, ci exclusiv de producătorii de îngrăşăminte chimice, respectiv de consumatorii de gaze naturale cu statut de consumatori întreruptibili.
"Mai mult, în toate ordinele ministeriale, acordarea facilităţilor economice (care nu au depăşit niciodată plafonul aprobat de Guvern şi care au fost strict limitate în timp, fiind determinante de situaţia economică şi de preţul gazelor pe piaţa internaţională) a fost întotdeauna condiţionată de respectarea termenelor de plată şi de rezolvarea problemei datoriilor anterioare", arată el.
Varujan Vosganian acuză faptul că procurorul de caz deformează sensul actelor semnate de el.
"În referatul întocmit, cu vădită rea-credinţă, procurorul de caz deformează grav sensul actelor semnate de mine, în ciuda evidenţei şi a conţinutului lor expres, inventând scopuri ascunse, neprobate prin nimic şi oricum inexistente", susţine ministrul.
Pe 3 septembrie, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului şi Preşedinţiei declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, respectiv faţă de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.
Faptele reţinute în sarcina celor doi au fost săvârşite în perioada în care aveau calitatea de ministru al economiei şi formează obiectul unui dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.