VREME EXTREMĂ în SUA: zăpadă în Florida după 3o de ani. ”Ciclonul bombă” lovește azi Coasta de Est
Locuitorii din statul american Florida nu au văzut zăpadă de aproape trei decenii, până când valul de frig care a lovit coasta de est a SUA şi-a făcut simţită prezenţa şi aici miercuri, relatează AFP. Joi, regiunea este lovită în plin de un fenomen cunoscut sub numele de ciclonul bombă.
Serviciul meteorologic naţional american a avertizat că o furtună de iarnă severă va aduce ninsori puternice miercuri şi joi, din Florida (în sud) până în regiunea New-England din nord-estul ţării, notează Agerpres.
Un avertisment de furtună a fost emis pentru oraşul New York, unde se aşteaptă un strat de zăpadă de 15 centimetri între miercuri seară şi joi.
Tallahassee, oraş din nordul "Sunshine State", s-a trezit miercuri sub un strat fin de zăpadă de 0,25 centimetri, prima ninsoare măsurabilă din 1989, potrivit Weather Channel.
Locuitorii din Florida, mai obişnuiţi cu uraganele decât cu zăpada, au ţinut să publice pe reţelele sociale fotografii cu zăpada care le acoperă piscinele şi sandalele.
Furtuna a dus deja la închiderea unor drumuri în nordul Floridei şi în sud-estul Georgiei, unde guvernatorul Nathan Deal a declarat stare de urgenţă în zona de coastă.
Guvernatorul Floridei, Rick Scott, a făcut apel la rândul său la locuitorii din nordul statului "să se pregătească de condiţii meteo extrem de nefavorabile, inclusiv la potenţiale depuneri de zăpadă, gheaţă sau căderi de grindină".
Potrivit previziunilor, temperatura va scădea sub zero în Tallahassee în această săptămână, un frig ieşit din comun pentru Florida.
Ziua de joi este una extrem de importantă, iar specialiştii vor monitoriza în permanenţă o adevărată bombă extratropicală, au anunţat deja aceştia pe Twitter. Oamenii au fost avertizaţi să-şi ia măsuri de precauţie, să-şi facă provizii şi să se pregătească pentru una dintre cele mai mari furtuni pe care le-a văzut America vreodată.
Furtuna este numită în limbajul de specialitate „ciclon-bombă".
„În afară de zăpadă şi de acumulările de gheaţă, vântul puternic ar putea sufla în rafale şi ar putea doborî copaci ori cauza pene de curent", au avertizat cei de la Serviciul Meteorologic Naţional.