Vremea se încălzește în week-end. Risc de avalanșă în masivele Făgăraș și Bucegi
Vremea se va încălzi în week-end, iar pe arii extinse sunt așteptate precipitații mixte, dar și sub formă de ninsoare, în special în zona montană, se arată în Raportul privind situația hidro-meteorologică și a calității mediului, publicată, vineri, pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).
Conform estimărilor, în intervalul 9 — 10 ianuarie, cerul va fi mai mult noros, iar pe arii extinse va ninge. Spre sfârșitul intervalului, în zonele joase precipitațiile pot fi și mixte, în timp ce local cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate, iar stratul de zăpadă nou depus poate depăși 10-15 cm.
Vântul va sufla, în general, moderat, cu intensificări locale, până la tare, viscolind sau spulberând zăpada.
La altitudini de peste 1800 de metri temperaturile minime vor fi cuprinse între—14 și—9 grade Celsius, în timp ce maximele se vor situa între—7 și—3 grade Celsius. În același timp, sub 1800 de metri, temperaturile minime vor ajunge până la—9 grade Celsius, iar maximele până la două grade Celsius.
În ceea ce privește stabilitatea și evoluția stratului de zăpadă, există risc însemnat de avalanșă în Masivul Făgăraș și în Munții Bucegi.
În Masivul Făgăraș, în partea superioară a stratului circa 40 cm sunt din zăpadă tip pulver, ușoară, cu rezistență foarte scăzută, iar în Bucegi stratul de zăpadă pulver depășește pe alocuri 30-40 cm.
Zăpada de tip pulver este depusă peste structurile mai vechi formate predominant din cristale fețe plane, cristale cupă, intercalate cu cruste de gheață, iar în Munții Bucegi și cristale fine.
Pe văi și în zonele adăpostite sunt formate depozite însemnate de zăpadă, care vor continua să crească, urmare a ninsorilor prognozate și a vântului care va viscoli sau spulbera zăpadă. În zonele înalte sunt formate plăci de vânt, iar la nivelul crestelor, cornișe, cu rezistență scăzută.
Stratul de zăpadă este mediu sau puțin stabilizat. Pe pantele suficient de înclinate, declanșarea avalanșelor este posibilă chiar în condițiile unei slabe încărcări. Sunt posibile unele declanșări spontane de avalanșe medii sau chiar mari, se precizează în Raportul de specialitate.