Washington Post, despre viitoarea moschee din Bucureşti
Suportul acordat de către guvern pentru construirea celei mai mari moschei din Europa a stârnit reacţii anti-musulmane neaşteptate, scrie Washington Times.
La sfârşitul lunii iunie, oficialii români au semnat o înţelegere pentru a construi o moschee de 37.000 metri pătraţi pe un teren din nordul Bucureştiului. Principala grijă a românilor este faptul că acest proiect se poate transforma oricând într-un loc pentru terorişti, notează Washington Times.
„Moscheea va deveni un loc de recrutare pentru islamiştii radicali, un loc propice pentru terorişti. Cu atâtea atacuri în jurul nostru, cum putem să fim siguri că nu se vor întoarce împotriva noastră într-o bună zi? ”, a declarat Tudor Ionescu, liderul Noii Drepte.
Murat Iusuf, liderul a aproximativ 64.000 de musulmani în România, mai puţin de 1% din populaţia ţării, a fost surprins de reacţia românilor. Muftiul a fost convins că românii vor accepta acest proiect.
„M-am gândit la binele ţării mele”, a spus Murat Iusuf, potrivit Washington Times. Ziarul american aminteşte în acest context că România este a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.
Nici părerea lui Traian Băsescu, exprimată într-o postare pe Facebook, nu a fost trecută cu vederea „Probabil că nu vă puteţi imagina o staţie de metrou din Bucureşti, la o oră de vârf, când un tânăr se detonează în numele lui Allah. ” Noua Dreaptă a organizat recent un protest împotriva acestui proiect, unde o mulţime de membri de partid au protestat. „România nu e o provincie turcească”, au strigat aceştia. Ei consideră că moscheea nu este destinată populaţiei mici de musulmani din capitală, ci imigranţilor ilegali care au de gând să apară în anii următori.
Mulţi specialişti privesc cu suspiciune finanţările pe care Turcia le oferă pentru moschei. Ankara a construit noi clădiri în zona Balcanilor pentru a resuscita imaginea influenţei pe care o aveau sultanii otomani în acest spaţiu.
Turcia cheltuie aproximativ 33 milioane de dolari pentru un nou centru Islamic în Tirana, Albania, cu o capacitate de 20.000, care este considerat cel mai mare centru Islamic din Balcani, în acest moment. Un alt proiect al Turciei, de finanţare a unei moschei, include un centru religios în Lanham, Maryland şi o moschee pentru 1.500 de musulmani din Kardzhali, Bulgaria.
Multe critici au fost aduse şi de musulmanii români. Un lider musulman, care preferă să rămână sub anonimat, a spus că nu a fost consultat pentru acest proiect şi că este sceptic în ceea ce priveşte intenţiile Turciei. De asemenea, nu înţelege de ce Ankara vrea să îi ajute pe musulmanii români.
Muftiul Murat Iusuf, descurajat de aceste controverse, a declarat că „este dreptul meu, ca cetăţean român, să am un spaţiu în capitală unde pot construi un loc de rugăciuni. Mai ales că acest lucru aduce beneficii şi statului român, care poate controla activitatea religioasă. Dacă acest proiect va aduce prejudicii cetăţenilor români, îl vom retrage.”
Premierul Victor Ponta susţine acest proiect. „Îmi pare rău că în ţara noastră încă mai există oameni iresponsabili care se joacă cu un subiect atât de sensibil precum pacea, respectul şi solidaritatea pentru credinţă”, a declarat el. Victor Ponta a spus şi că moscheea este o dovadă că România acceptă comunitatea musulmană.
Şi Biserica Ortodoxă Română este susţinătoarea acestui proiect. Liderii BOR au cerut la schimb Turciei un centru de pelerinaj ortodox, la Istanbul, inclusiv o capelă. Cererea a fost luată în considerare, însă momentan nu se ştie cu certitudine dacă liderii români pot asigura spaţiul în Istanbul. „Statul român este cel care negociază, biserica nu este implicată în acest dialog”, a spus purtătorul de cuvânt al BOR, Constantin Stoica. Acesta a adăugat că „în România negocierile pentru moschee au fost mult mai rapide”.
În jur de 10.000 de musulmani trăiesc în Bucureşti. Există cinci moschei în Capitală, iar cea mai veche dintre ele a fost construită în 1906. Diferite organizaţii islamice le-au construit pe celelalte după căderea comunismului.