Weber: Dacă Guvernul nu schimbă direcția, România mai are șanse mici de aderare la Schengen
Manfred Weber, șeful grupului PPE din Parlamentul European și candidatul popularilor la șefia Comisiei Europene, spune că șansele României de intrare în spațiul Schengen sunt afectate de pașii greșiți în privința statului de drept.
„România merge în direcția greșită în ceea ce privește statul de drept, iar asta creează probleme în ceea ce privește aderarea la spațiul Schegen. Încă nu cunoaștem rezultatul discuțiilor despre aderare, dar Guvernul României are o mare responsabilitate în schimbarea direcției, în caz contrar, România are șanse mai mici de aderare la Schengen”, a spus Manfred Weber joi, într-o discuție cu jurnaliști români la Bruxelles.
Weber, care a fost desemnat candidat „cap de listă” al PPE la un congres al partidului de la începutul lunii noiembrie, a explicat că obiectivul Europei este clar: „Dorim extinderea spațiului Scheghen, iar România și Bulgaria trebuie să devină membre ale acestui spațiu. Este obiectivul nostru comun, este direcția noastră comună pentru care luptăm”.
Însă la nivel european situația statului de drept din România a fost pusă sub semnul întrebării în ultimele luni, după modificările făcute de coaliția PSD-ALDE asupra legilor justiției și Codurilor Penale, dar și în urma represiunii violente a protestelor din 10 august.
Parlamentul European a votat în această lună o rezoluție care critică degradarea standardelor democratice în România, iar raportul asupra MCV emis recent de Comisia Europeană a cerut direct stoparea implementării legilor justiției și menționează că România a făcut, în anumite aspecte analizate, mai mult pași înapoi.
„Raportul MCV pentru Bulgaria e foarte pozitiv, vizează implementarea principiilor statului de drept, în timp ce raportul MCV referitor la România este unul extrem de negativ”, a mai spus Manfred Weber.
Presa română a scris, pe larg, miercuri că Manfred Weber ar fi spus declarat că Bulgaria va intra în Spaţiul Schengen la începutul anului 2019, cu frontierele aeriene la începutul anului viitor. Presa a citat un articol din media bulgară care a relatat despre întâlnirea candidatului pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene cu liderul Grupului Parlamentar al GERB şi vicepreşedinte al acestui partid, Ţvetan Ţvetanov.
Chiar dacă nu există o legătură formală între aderarea la Schengen și raportul MCV, explică liderul PPE, decizia de aderare este, în cele din urmă, una politică, iar pașii înapoi făcuți în lupta anti-corupție au un impact foarte mare.
„România a făcut deja mulți pași în ceea ce privește pregătirea tehnică pentru aderare. Nu există o legătură formală între aderarea la Schengen și raportul MCV, dar din punct de vedere politic problema e că oamenii din restul spațiului Schengen se tem că lupta împotriva corupției din România nu evoluează la parametrii normali”, a declarat Weber, în discuția cu presa română.
„Și iată de ce există o legătură politică. O spun din nou, Guvernul român are o mare responsabilitate să clarifice semnele de întrebare în următoarea săptămâni, altfel situația va avea un impact negativ asupra aderării României la Schengen”, a concluzionat el.