Zece alimente care NU trebuie păstrate în frigider
Contrar a ceea ce se crede în general, roșiile, ouăle sau busuiocul nu ar trebui ținute în frigider. Păstrarea la rece a unui aliment îi poate mări durata de viață, dar la ce poate folosi această prelungire a vieții unui fruct sau a unei legume dacă acesta nu se mai poate mânca după răcire? - se întreabă într-un articol santemagazine.fr.
Frigul poate modifica "structura" unui aliment, deteriorându-i textura, consistența și, prin urmare, gustul. Pentru evitarea greșelilor trebuie ținută minte o singură regulă: alimentele care nu sunt păstrate la rece în supermarketuri nu ar trebui să fie păstrate astfel nici acasă.
Roșiile — Ideea că roșiile vor avea o durată de viață mai lungă și vor fi mai tari dacă sunt puse în frigider este greșită. Nu numai că vor fi mai moi și mai făinoase, dar își vor pierde și din gust. Este recomandabil să se păstreze la temperatura camerei și să se consume când sunt pe deplin coapte sau la cel mult trei zile de la coacere. Dacă unele părți încep să se înmoaie, se pot îndepărta, iar restul se poate consuma ca suc de roșii.
Ouăle — Este bine ca ouăle să fie păstrate în cutia în care au fost cumpărate, la temperatura camerei. Dacă sunt puse la rece, coaja absoarbe mirosurile din frigider, influențând gustul.
Pâinea — Este un produs care nu ar trebui să fie pus niciodată în frigider. Păstrat la rece, se usucă, se întărește, pierzându-și prin urmare frăgezimea. Pentru a-i prelungi durata de viață, pâinea poate fi înfășurată într-o pânză curată și uscată sau ținută în cutia de pâine, cu un măr tăiat în două alături. Acesta absoarbe umiditatea, iar pâinea își păstrează coaja crocantă și miezul moale mai mult timp. Pâinea de formă rotundă se păstrează bună mai multă vreme decât cea de formă alungită.
Ciocolata — Când este păstrată la frigider, ciocolata prinde la suprafață o pojghiță fină albă. Nu este mucegai, ci grăsime care iese deasupra. Consumul ei nu prezintă niciun risc pentru sănătate, însă gustul este alterat. Ciocolata se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, în locuri ferite de lumină.
Castraveții — Păstrând castraveții la frigider nu li se prelungește viața, ci dimpotrivă. La contactul cu frigul, coaja se înmoaie repede, iar castravetele își pierde gustul. Dacă nu este început, poate fi păstrat fără probleme la temperatura ambientală, iar dacă este tăiat, partea începută se protejează cu folie de plastic.
Busuiocul — La fel ca roșiile, busuiocului îi place căldura, iar temperatura din frigider îl face să se ofilească mai repede decât ar trebui. În plus, planta are tendința să absoarbă toate mirosurile din frigider, pierzându-și astfel propriul gust. Busuiocul se păstrează cel mai bine într-un pahar cu apă, departe de lumina directă a soarelui, la fel ca florile.
Cartofii — Se păstrează câteva săptămâni la temperatura ambientală și la adăpost de lumină. Nu se pun în niciun caz în frigider, amidonul din ei transformându-se în zahăr și schimbându-le considerabil textura. Rezultatul este că la pregătirea termică devin granuloși. Există totuși două excepții: cartofii noi, care se pot păstra două-trei zile la rece, și cei dulci.
Ceapa — Pusă la rece, ceapa se înmoaie ca efect al umidității, ia gustul altor alimente și mucegăiește. Cel mai bine se păstrează într-un loc uscat, recomandare valabilă și în cazul usturoiului.
Cafeaua — Păstrarea cafelei la rece este o mare greșeală. Nu numai că își pierde savoarea, dar absoarbe și toate mirosurile din frigider. Este recomandabil să se păstreze într-o cutie închisă ermetic, într-un loc uscat.
Pepenii — Un pepene rece este foarte plăcut de mâncat, dar și mai bun este când are gust bun. Pentru a păstra toată savoarea acestui fruct, este bine să fie lăsat afară sau la temperatura camerei. Își păstrează astfel întreg gustul dulce și toate calitățile antioxidante.