Zece hoteluri de pe litoral, declasificate. Ministerul Turismului a retras stelele mai multor hoteluri şi a dat amenzi
Ministerul Turismului a sancţionat cu amendă de 50.000 de lei şi a retras certificatul de clasificare pentru zece hoteluri din judeţul Constanţa şi unul din Caraş Severin, din cauza mai multor „deficienţe” constatate, precum instalaţii sanitare uzate, potrivit unui comunicat transmis de instituţie.
Sancţiunile şi retragerile de certificat au vizat hotelurile Naţional şi Unirea din Mamaia, hotelul Banat din Olimp, hotelurile Clăbucet, Romanţa, Bălea, Terra, Caraiman, Craiova şi Slatina din Neptun, judeţul Constanţa şi hotelul Cerna, Băile Herculane, din judeţul Caraş-Severin.
„La controalele efectuate s-au constatat numeroase deficienţe printre care: faţadă deteriorată, mobilier uzat fizic şi moral, instalaţii şi obiecte sanitare din băile aferente spaţiilor de cazare uzate şi pătate, mocheta holurilor de acces către spaţiile de cazare şi cea din spaţiile de cazare uzată şi deteriorată, saltele uzate, deteriorate şi pătate, tâmplăria, feroneria ferestrelor şi uşile spaţiilor de cazare, uzate”, se arată în comunicat.
Ministerul Turismului precizează că deficienţele menţionate au fost consemnate şi în procesele verbale întocmite în anii anteriori, măsurile dispuse iniţial în acestea nefiind respectate.
Controalele reprezentanţilor Direcţiei Control din cadrul Ministerului Turismului au fost realizate în perioada 05 – 10 iulie 2017.
„Conform O.G. nr. 2/ 2001, cap. IV, art. 31 privind căile de atac, împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, reprezentanţii unităţilor de cazare pot întocmi plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal”, se precizează în comunicat.
Amenzi de aproape 80.000 de lei, date unităţilor de alimentaţie de pe litoral
Inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au dat, în săptămâna 3 - 9 iulie, amenzi de aproape 80.000 de lei unităţilor de alimentaţie de pe litoral şi au retras de la comercializare peste 300 de kilograme de produse alimentare care nu puteau fi consumate.
Potrivit ANSVSA, în săptămâna 3 - 9 iulie, medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017 au controlat unităţile de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.
Astfel, au fost verificate 235 de unităţi localizate în cele şapte zone de interes turistic, respectiv Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia. Controalele s-au desfăşurat în: 101 restaurante, 5 pizzerii, 22 de unităţi tip fast-food, 6 braserii, 10 unităţi tip bufet, 8 baruri, 7 cantine din tabere şcolare, 1 pensiune, 54 de magazine alimentare, 4 cofetării/patiserii, 8 laboratoare cofetărie patiserie, 2 rulote, 4 unităţi comercializare produse congelate, 1 depozit alimentar, 1 tonetă de îngheţată şi o autoutilitară.
În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, neanunţarea de către operatorul economic a începerii activităţi supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, depăşirea capacităţii de depozitare a produselor alimentare.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 77.600 de lei.
A fost emisă o ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru o pizzerie.
De asemenea, o sesizare primită la call center-ul ANSVSA a fost transmisă spre verificare inspectorilor aflaţi pe litoral. Pentru deficienţele constatate, unitatea respectivă a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 4.000 de lei.
De asemenea, la solicitarea CJPC Constanţa, o echipă de inspectori sanitari veterinari s-a deplasat la două unităţi din Constanţa, unde au dat o sancţiune contravenţională în valoare de 4.000 de lei şi au retras de la comercializare 269 de kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.