Zegrean: Curtea din Germania este cea la care tragem cu ochiul înainte unei decizii importante
Preşedintele Curţii Constituţionale din România, Augustin Zegrean, a declarat, joi, că rolul Curţii Constituţionale Federale a Germaniei a fost unul extrem de important în Europa, deoarece a marcat dezvoltarea şi modernizarea dreptului în ansamblul său.
Rolul Curţii Constituţionale Federale a Germaniei în concertul curţilor constituţionale europene este binecunoscut. Este curtea la care toţi tragem cu ochiul înainte de a lua o decizie importantă. Este curtea care a marcat dezvoltarea dreptului constituţional şi a dreptului în ansamblul său în Europa, a marcat chiar dezvoltarea şi modernizarea dreptului european ', a afirmat Zegrean în cadrul unei conferinţe de lansare a publicaţiei 'Selecţie de decizii ale Curţii Constituţionale Federale a Germaniei', eveniment organizat de CCR şi Fundaţia Konrad Adenauer.
El a subliniat că este pentru prima dată când în România apare o astfel de lucrare şi a felicitat iniţiativa privind apariţia cărţii de decizii ale Curţii Constituţionale a Germaniei, arătând că s-a lucrat intens, mai ales că este foarte dificil de tradus publicaţii cu caracter juridic.
Augustin Zegrean a amintit că judecătorul CCR Tudorel Toader s-a ocupat de partea juridică a traducerii, dar şi de contribuţia secretarului general Ruxandra Săbăreanu.
Şeful CCR a precizat că există o colaborare foarte apropiată cu judecătorii curţii din Germania, existând şi o asemănarea între activităţi.
El a mai menţionat că îşi doreşte ca peste câţiva ani să poată participa şi la lansarea cărţii privind deciziile CCR în limba germană.
Iulia Motoc, judecător, a vorbit despre influenţa pe care Curtea din Germania a avut-o asupra deciziilor CCR.
'Cel puţin din anii 2007 -2008, dar mai bine spus din 2010, CCR, cred, că a devenit între toate curţile din Europa de Est una din cele mai puternice şi mai influente curţi. În acest sens, ar putea să existe paralelă între Curtea din Germania şi CCR', a susţinut Motoc.
Ea a prezentat câteva exemple de decizii ale CCR care au preluat raţionamente din jurisprudenţa germană.
Potrivit CCR, evenimentul de joi a marcat finalizarea unui proiect de anvergură ce a vizat traducerea unor decizii de referinţă din istoria de peste 60 de ani a Curţii Constituţionale Federale a Germaniei, ce au devenit repere nu doar în jurisprudenţa constituţională germană, ci şi un model pentru instanţele constituţionale din alte state din întreaga lume.
Conferinţa l-a avut ca invitat special pe Wilhelm Schluckebier, judecător al Curţii Constituţionale Federale a Germaniei.