Zgonea, la Expo Milano: România ar putea fi cea mai importantă țară din Europa în domeniul agriculturii
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, consideră că România ar putea deveni cea mai importantă țară din Europa în domeniul agriculturii și că, în 2015, țara noastră se poate declara un lider european în termeni de creștere economică.
"România sprijină dezvoltarea și diversificarea cooperării economice, mai ales în ce privește industria energiei, agricultura și sectorul bancar. România are un mare potențial în ce privește sursele de energie regenerabilă, așa că am putea fi cea mai importantă țară din Europa în domeniul agriculturii. (...) Anul 2014 a reprezentat un moment de stabilitate și de creștere economică pentru România, fapt care s-a datorat, în principal, măsurilor adoptate la nivel guvernamental, coroborat cu dezbaterile parlamentare. Am făcut ceea ce trebuia să fie făcut și rezultatele au început să fie vizibile. Astfel, în 2015, putem afirma că suntem un lider european în termen de creștere", a declarat Zgonea, de Ziua României la Expo Milano 2015, sărbătorită, miercuri, odată cu celebrarea Zilei Imnului Național.
El a explicat că această creștere economică s-a putut traduce atât "în investiții majore și în creșterea exporturilor", cât și în capacitatea țării noastre de a crea locuri de muncă performante și, "ca efect, România urcă în clasamentele mondiale privind competitivitatea economică".
"Parlamentul României este interesat în a asigura un cadru stabil și transparent pentru adoptarea legilor cu impact asupra creșterii economice și în a urmări îndeaproape strategia de dezvoltare sustenabilă a UE, reînnoită cu trei capitole — mediu, societate și economie. Dar dezvoltarea necesită instrumente adecvate. (...) Sunt convins că a gândi economia, societatea și mediul ca domeniu unitar este în beneficiul nostru și al generațiilor viitoare și constituie un obiectiv prioritar pentru țara noastră", a mai spus Zgonea, care s-a declarat un susținător al ideii unui sector privat mai activ.
În ce privește relațiile României cu Italia, Valeriu Zgonea a afirmat că, în opinia sa, cele două țări "sunt parteneri ideali și complementari" și că relația lor se bazează pe "o colaborare foarte puternică, atât la nivel politic, economic, cât și cultural".
"Există un mare potențial în a continua să îmbunătățim lunga și bogata noastră colaborare — anul trecut am celebrat 135 de ani de relații diplomatice bilaterale. Italia este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României", a subliniat acesta.
Președintele Camerei Deputaților a reamintit că pe teritoriul țării noastre activează peste 40.000 de companii italiene și s-a declarat bucuros de "interesul continuu al Italiei de a investi în România".
"Dat fiind că previziunile economice indică o creștere continuă a volumului schimburilor, cred că relațiile economice bilaterale româno-italiene vor căpăta o nouă perspectivă", a precizat el.
Referindu-se la rolul important pe care îl are comunitatea românilor din Italia, Zgonea a afirmat: "Prezența în Italia a celei mai mari comunități de români din afara granițelor, dar și excelentele relații economice stau la baza parteneriatului strategic consolidat și nivelului excelent la care au ajuns țările noastre în termeni de politici economice și culturale".
Și ministrul adjunct al Politicilor Agricole, Alimentare și Pădurilor din Italia, Andrea Olivero, a apreciat comunitatea românilor drept "o forță de muncă importantă" pentru țara sa.
"Prezența României la Expo Milano este o dovadă a prieteniei româno-italiene. Italia și România sunt parteneri strategici în UE, ceea ce justifică creșterea nivelului de schimburi economice dintre țările noastre. Italia este al doilea partener economic al României, după Germania, iar românii reprezintă cea mai mare comunitate de străini prezenți pe teritoriul Italiei", a menționat, la rândul său, oficialul italian.
Andrea Olivero a adăugat că domeniul agro-business este un alt aspect important al relației dintre Italia și România, acest domeniu reprezentând, în opinia sa, și "un răspuns strategic pentru economia României, luând în considerare calitatea solului".
"România are potențialul de a deveni cea mai importantă țară din UE în domeniul agro-business pentru că este în centrul schimburilor europene și extra-europene. Acest potențial face ca prezența României la Expo Milano să fie foarte importantă și justifică rolul pe care România îl poate juca în dezvoltarea completă și sustenabilă a culturii agricole, fiindcă a hrăni planeta este provocarea cu care se confruntă omenirea în prezent. A hrăni planeta înseamnă a asigura dreptul la hrană și la apă pentru toți oamenii, dar și faptul că trebuie să dăm înapoi viitoarelor generații energia vieții pe care o luăm zi după zi de la planetă, o energie pe care nu ar trebui doar să o consumăm, fiindcă vom distruge planeta", a mai spus Olivero.
Oficialul italian consideră că România poate fi un model de bună practică în ceea ce privește protejarea naturii și a resurselor sale. "Expo Milano își propune să găsească soluții pentru hrănirea planetei (...) și, în acord cu tema expoziției, România oferă vizitatorilor o perspectivă completă asupra resurselor și potențialului său. Scopul este să împărtășim spiritul României: coexistența biodiversității, a potențialului agro-cultural, a practicilor agrare cu ospitalitatea. Românii trăiesc în armonie cu natura, într-o țară în care tradițiile se împletesc cu modernitatea, ceea ce oferă resurse sustenabile fiindcă România protejează biodiversitatea sa și încurajează utilizarea surselor curate de energie", a mai spus ministrul italian.
Ziua României la Expo Milano 2015 este sărbătorită miercuri, dată care coincide cu celebrarea Zilei Imnului Național al țării noastre.