Comisia Juridică a decis: AVIZ NEGATIV pentru urmărirea penală a lui Victor Ponta
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a avizat negativ, cu 18 voturi împotrivă şi şapte pentru, cererea procurorilor privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Victor Ponta.
UPDATE Comisia juridică a Camerei Deputaților a întocmit, luni, raport de respingere a cererii procurorului general privind urmărirea penală în cazul premierului Victor Ponta. Împotriva începerii urmăririi penale au fost 18 voturi, pentru — 7 voturi și o abținere.
"Dintr-un număr de 26 de participanți la comisie, s-a votat în felul următor: șapte au fost pentru începerea urmăririi penale, 18 voturi au fost pentru neînceperea urmăririi penale și o abținere. Prin urmare, Comisia juridică va face un raport prin care nu se cere începerea urmăririi penale, urmând ca mâine plenul să decidă dacă se începe urmărirea penală, dacă se cere urmărirea penală sau nu se cere urmărirea penală. Sunt două modele de proiecte de hotărâre care sunt pregătite pentru ca plenul să decidă mâine", a anunțat vicepreședintele Comisiei juridice Ciprian Nica, la finalul ședinței.
Întrebat dacă liberalii au vrut să voteze cu pixuri de altă culoare, el a spus că s-a stabilit de la început că se votează cu o singură culoare.
Nica a precizat că, în cadrul audierii, premierul Victor Ponta și-a susținut cauza.
Comisia Juridică este formată din 26 de membri, dintre care 25 au votat. Structura Comisiei Juridice este următoarea: 12 PSD, 7 PNL, 3 PC-PLR, 1 membru DP, 2 membri minoritati, un membru UDMR.
Citeşte şi: Victor Ponta: Ne vom adresa procurorului general al României cu sesizare penală
UPDATE Victor Ponta, după audieri: "Le-am spus ceea ce cred ca jurist, nu ca deputat, nu ca om politic, şi anume că deciziile politice nu pot, conform Constituţiei, să fie cenzurate de către un procuror, ci doar deciziile legale. Cele politice, că a decis partidul, că după aia a votat Parlamentul, că după aia a semnat preşedintele un decret, sunt decizii politice şi atât şi nimic altceva. Orice altă interpretare ne duce în absurd. Gândiţi-vă că au fost procurori-şefi, generali, care după aceea s-au mutat şi i-au luat pe cei care au lucrat cu ei la noul Parchet. Sunt în conflict de interese? E absurd, nici vorbă despre aşa ceva", a declarat premierul, după ce a fost audiat.
UPDATE Forul urmează să redacteze un raport în acest sens.
Ședința Comisiei se desfășoară cu ușile închise.
UPDATE Premierul Victor Ponta va fi audiat la Comisia juridică a Camerei Deputaților luni, la ora 16,00.
"O rugăminte am avut la membrii Comisiei juridice: să nu tergiversăm lucrurile. Dacă este posibil, ca astăzi să fiu audiat și mâine să se dea votul. Au fost de acord, au supus la vot, a fost vot unanim. La ora 16,00 vin să-mi spun punctul de vedere. Nu am ce dosar să studiez și nici nu am nevoie de avocat. Vin, îmi spun punctul de vedere. (...) Important este că la ora 16,00 mă prezint, sunt audiat de colegii mei, dânșii fac un raport și mâine vreau să fie votul în plen. Nu e bine nici pentru Parlament, nici pentru Guvern să tragem cumva de timp. Au fost de acord absolut toți, a fost unanimitate, le mulțumesc pentru asta", a declarat premierul la ieșirea de la Comisia juridică, unde a avut loc o primă ședință având ca temă solicitarea procurorului general în ceea ce privește încuviințarea începerii urmăririi penale față de Victor Ponta.
Întrebat dacă nu este curios să vadă ce se regăsește în cele cinci volume transmise de procurori deputaților din Comisia juridică, Ponta a răspuns: "Asta o să studieze avocații, după aceea".
Despre ce le va cere la ora 16,00 colegilor deputați din Comisia juridică, premierul a spus: "Credeți că ar fi politicos din partea mea să vă spun dumneavoastră acum ce voi vorbi cu colegii mei la ora 16,00?".
Ponta le-a spus celor care-l însoțeau că va sta la sala grupului PSD până la ședința Comisiei juridice de la ora 16,00, precizând că până atunci nu va face alte comentarii.
UPDATE Premierul Victor Ponta a ajuns la Camera Deputaților, unde, în Comisia juridică, urmează să se discute solicitarea procurorului general în ce privește încuviințarea începerii urmăririi penale față de șeful Guvernului.
Ziua incepe cu sedinta de la ora 11.00 a Comisiei Juridica din Camera Deputatilor care discuta situatia premierului Victor Ponta si stabileste calendarul audieri acestuia, dar si data la care vor lua o decizie in cazul sau. La sfarsitul sedintei Comisiei vom sti cand va fi gata raportul acestiea privind inceperea urmaririi penale a lui Victor Ponta.
Tot la ora 11.00 liderii PNL se reunesc si ei la sediul din Modrogan in cadrul comisiei de unificare. Cazul Ponta va lua insa locul problemelor interne din partid si liberalii vor discuta pana unde vor sa mearga cu boicotarea premierului, anuntata inca de duminica.
Două ore mai târziu, la 13.00, birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor stabili calendarul moţiunii de cenzură depuse vineri de liberali. O moţiune prin care se cere demisia lui Victor Ponta.
De la ora 15 urmeaza o sedinta a liderilor PSD, reuniti in Comitetul Executiv. Acestia vor dezbate situatia in care se afla premierul si strategia de urmat in perioada urmatoare. Interesant va fi de vazut cat de unit este partidul in jurul lui Ponta, dincolo de comunicatele de presa care au venit in cascada de vineri incoace.
Ziua se va incheia cu un ultim test de foc pentru Victor Ponta - consultarile cu partidele de la Cotroceni. Mai multe voci i-au cerut presedintelui Klaus Iohannis sa nu il primeasca pe premier la aceste consultari, dupa ce acesta si-a anuntat intentia de a nu demisiona. Ramane de vazut daca Ponta si Iohannsi vor fi din nou fata in fata si care vor fi concluziile presedintelui dupa consultarile de astazi.
Citeşte şi: Victor Ponta NU demisionează: "Nu sunt o victimă. Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului"
Victor Ponta este urmărit penal de procurorii anticorupție în dosarul Turceni — Rovinari pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani, în calitate de avocat, (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel").
Faptele reținute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obținute de către SCA "Șova și Asociații" de la complexurile energetice Turceni și Rovinari, deși nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare dintre cele două case de avocatură.
În același dosar, procurorii susțin că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale). Faptele ar avea legătură cu funcția de prim-ministru.
Conform DNA, el este acuzat că l-a desemnat pe Dan Șova ca ministru pentru Relația cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine și ministru al Transporturilor, în condițiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea acestuia și de dreptul de folosință gratuită a unui autoturism.
Pentru aceste din urmă trei acuzații de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputaților pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Victor Ponta.
Ştirile orei
E tare Ponta asta: el dicteaza parlamentului de slugoi cand sa se intruneasca pentru votul in cazul lui. Au avut timp sa analizeze dosarul?! Ca la Sova si altii aveau nevoie de timp ca sa citesca documentele...