Tudose, după şedinţa CEx: Nu renunţ la RESTRUCTURARE. Dragnea: Trebuie să discutăm şi cu ALDE

| 08 ian, 09:28

Premierul Mihai Tudose a declarat luni, după şedinţa CEx, că a lansat ideea restructurării Guvernului, în şedinţa de luni, dar va discuta în detaliu în şedinţa de la finalul lunii de la Iaşi. La rândul său Liviu Dragnea a declarat că următoarea şedinţă a Consiliului Executiv va avea loc în perioada 29-31 ianuarie la Iaşi, iar restructurarea Guvernului rămâne temă de discuţie, dar în acest caz e nevoie de discuţii cu liderii ALDE.

UPDATE. M-a sunat Tăriceanu acum două zile şi m-a întrebat despre ce este vorba. Şi i-am spus că nu se pune problema să luăm vreo decizie azi pentru că trebuie să discutăm în coaliţie. (...) Dacă poate fi o restructurare, o remaniere, că nu e nici una nici alta, ci se regândeşte fluxul dintre ministere, poate să fie şi asta. S-a discutat să facem poate la CEx-ul viitor trebuie să discutăm şi cu partenerii de la ALDE, pentru că o restructurare a Guvernului necesită un vot în Parlament", a declarat Liviu Dragnea.

"Decizia finală se va lua în Coaliţie, cred eu, pentru că trebuie să ajungă în Parlament şi să se voteze. Decizia este de propunere şi având în vedere că e guvern politic, cred că şi PSD şi ALDE trebuie să aprobe un posibil proiect de restructurare pentru a avea garanţia că în Parlament se votează, pentru că vrând-nevrând merge în Parlament. Nu poate fi prezentată în Parlament, după părerea mea, înainte de a exista un gir politic al celor două partide şi l coaliţiei pentru a avea garanţie că acolo avem majoritate la votul respectiv", a mai spus Dragnea.

Întrebat dacă este de părere că premierul va risca şi va merge mai departe cu această restructurare fără girul coaliţiei, liderul PSD a răspuns: "eu sper să nu"

Liderul PSD a anunţat că următoarea şedinţă are loc în perioada 29-31 ianuarie la Iaşi.

Tudose, după şedinţa CEx: "RESTRUCTURAREA nu se putea face azi"

"Restructurarea nu se putea face azi. La finalul lunii vom discuta în şedinţa Consiliului Executiv de la Iaşi", a declarat pre mierul Mihai Tudose.

"S-a mai discutat şi se mai discută şi în viitor. E nevoie de reforma statului", a declarat după şedinţă şi Marian Oprişan, unul dintre susţinătorii restructurării aparatului central.

Social democraţii s-au reunit luni în şedinţa Consiliului Executiv, unde un subiect va fi găsirea unui înlocuitor pentru Doina Pană la Ministerul Apelor.

Pe de altă parte, mai mulţi social democraţi, în frunte cu premierul Mihai Tudose, au invocat necesitatea unei restructurări a Executivului.

Printre ministerele care ar putea fi comasare se regăsesc, pe lângă Apele cu Mediul, Energia cu Economia, Turismul şi Tineretul şi Sportul, Românii de pretutindeni cu Afacerile Externe, precum şi Educaţia şi Cercetarea.

În prezent, Guvernul are în componenţă, pe lângă premierul Mihai Tudose, trei vicepremieri, dintre care unul, Marcel Ciolacu, fără portofoliu, 24 de miniştri şi doi miniştri delegaţi - Mariu Nica şi Victor Negrescu, la Fonduri Europene şi la Afaceri Europene.

Senatorul Ioan Deneş, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor

Senatorul Ioan Deneş este propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, au decis membrii Consiliului Naţional Executiv al PSD, propunerea urmând să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis.

Votul din şedinţa CEx vine după ce în urmă cu câgteva zile Doina Pană şi-a anunţat demisia din cauza unor probleme de sănătate.

Ioan Deneş este senator de Bistriţa Năsăud şi se află la al doilea mandate de parlamentar.

În perioada februarie 2007 - decembrie 2012 a fost director comercial, SC Termotec SRL, Dej, în perioada 1997 - februarie 2007 a deţinut funcţia de director comercial în cadrul SC Profing SRL, Beclean, în timp ce între anii 1993 şi 1997 a fost professor la un centru de plasament din beclean. Potrivit CV-ului de pe site-ul Senatului,

Ioan Deneş a fost, între anii 1988 şi 1993, electrician la CFR Cluj.

Ministrul propus de PSD a terminat studiile Universităţii Tehnice Cluj Napoca şi a obţinut definitivatul ca profesor în anul 1996.

 

UPDATE. Potrivit surselor citate, la începutul şedinţa Consiliului Executiv, premierul a luat cuvântul şi a pus în discuţie restructurarea Executivului.

Printre ministerele care ar putea fi comasare se regăsesc, pe lângă Apele cu Mediul, Energia cu Economia, Turismul şi Tineretul şi Sportul, Românii de pretutindeni cu Afacerile Externe, precum şi Educaţia şi Cercetarea.

În prezent, Guvernul are în componenţă, pe lângă premierul Mihai Tudose, trei vicepremieri, dintre care unul, Marcel Ciolacu, fără portofoliu, 24 de miniştri şi doi miniştri delegaţi - Mariu Nica şi Victor Negrescu, la Fonduri Europene şi la Afaceri Europene.

Înainte de a intra la şedinţa de luni, mai mulţi lideri, printre care Rovana Plumb sau Florin Iordache, au declarat că nu este oportun acest moment pentru a avea loc o restructurare sau o remaniere a Guvernului.

 

UPDATE. Dumitru Buzatu, preşedinte PSD Vaslui, a vorbit aproape un sfert de oră cu jurnaliştii, acesta făcând numeroase glume referitoare la situaţia din partid. Întrebat dacă în PSD sunt tensiuni între lideri, Buzatu a precizat: „Poate tensiunea electrică, dacă au pus pe vreun fier“.

UPDATE. Ecaterina Andronescu: „Eu nu accept ca în PSD să fie grupuri contondente. Românai trebui unită în jurul unui proiect de ţară. Avem de guvernat ţara“.    De asemenea, întrebată dacă e necesară o restructurare a Guvernului, Andronescu a precizat: „E dreptul premierului să facă lucrul acesta şi partidul îl susţine, în condiţiile în care dialogul duce spre soluţii susţinute de toţi“

UPDATE. Şi premierul Mihai Tudose a ajuns la CEX. În treacăt, Tudose a spus că susţine varianta restructurării Guvernului. 

UPDATE Rovana Plumb: „Nu cred că este momentul să vorbim de o restructurare. Nici remaniere. Nu voi vota pentru o restructurare. Nu am simţit niciun fel de nervozitate. În orice partid există competiţie, ceea ce e sănătos pentru democraţie. Eu consider că în momentul acesta trebuie să asigurăm o bună guvernare, aşa că să lăsăm confruntările“.    Întrebată dacă e mulţumită de activitatea premierului Tudose, Rovana Plumb a spus: „Nu mă puneţi pe mine să răspund, aş putea fi subiectivă“. 

UPDATE Marian Oprişan, înainte de şedinţa CEX: PSD are guvernarea şi are mari responsabilităţi. Pentru a respecta programul de guvernare, este nevoie de o restruturară totală în zona administraţiei centrale şi implicit a Guvernului. Aparatul central este foarte încărcat

UPDATE Adrian Ţuţuianu, fost ministru al Apărării, miniştrii Felix Stroe şi Gheorghe Şimon, dar şi liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, au discutat cu premierul Mihai Tudose la sediul Guvernului, înainte de şedinţa CEx al PSD.

 

UPDATE. Ce e cert e că Liviu Dragnea le-a spus apropiaţilor că se gândeşte să-l dea jos pe premierul Mihai Tudose. Discuţia de la finalul anului trecut nu s-a încheiat cu o concluzie clară. Sunt voci în partid care cer şi restructurarea Guvernului, şi Congres Extraordinar. Nu e exclusă nici modificarea Statutului PSD: partidul vrea să fie mai îngăduitor cu cei anchetaţi penal. Oficial, se spune că liderii vor decide la această ședință cu cine o înlocuiesc pe Doina Pană la conducerea Ministerului Apelor și Pădurilor, după ce ministrul și-a dat demisia din motive de sănătate.

Rând pe rând, liderii PSD au ajuns la sediul partidului. Liviu Dragnea a venit zâmbitor și părând încrezător. Nu a fost prea darnic în declarații.

„Vorbim după CEx”, le-a spus Liviu Dragnea jurnaliștilor.

„Dar e nevoie să ne spuneți câteva cuvinte, că au fost foarte multe informații”, au insistat jurnaliștii.

„Am văzut și eu”, a răspuns liderul PSD.

„.Ar trebui o restructurare? Rămâne premierul în funcție?”, l-au întrebat ziariștii.

„Eu îl susțin”, a replicat Liviu Dragnea intrând pe ușa sediului PSD.

Întrebat dacă îi e teamă că-și va pierde funcția la un congres extraordinar și dacă se impune convocarea unui congres extraordinar, liderul PSD a răspuns laconic, din ușă, că nu.

a sfârşitul anului trecut, la o întâlnire de taină la care au participat doar greii PSD, Liviu Dragnea le-a spus colegilor de partid că este nemulţumit de Mihai Tudose. Potrivit informaţiilor Digi24, întâlnirea nu a avut o concluzie clară, dar starea de tensiune a rămas. Între timp, a apărut şi ideea restructurării Guvernului.

Niculae Bădălău, preşedinte executiv al PSD: „S-ar dori o nouă arhitectură a Guvernului. Ne dorim un Guvern mai suplu. Probabil, undeva la 16 sau 17 ministere”.

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD: „Este foarte posibil ca primul ministru Tudose să vină cu o propunere în CEX. Dacă nu acum, săptămânile viitoare, privind restructurarea Guvernului”.

Deşi se feresc să vorbească deschis despre remaniere, unii social-democraţi lasă să se înţeleagă că ştiu mai mult decât vor să spună.

Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş: „Eu nu sunt de acord cu desfiinţarea Ministerului Cercetării şi Inovării”.

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct PSD: „Eu nu sunt de acord să dispară Ministerul Turismului”.

Victor Negrescu, vicepreşedinte PSD, ministru delegat pentru Afaceri Europene: „Dacă nu este nevoie de noi, nu este nicio problemă, mai puţini miniştri, mai puţini oameni, important pentru noi e ca ţara să meargă înainte”.

Comitetul Executiv ar trebui să decidă şi dacă e nevoie de un Congres extraordinar. Şi în această chestiune, părerile sunt împărţite.

Niculae Bădălău, preşedinte executiv PSD: „Cred că un Congres ar face bine sănătăţii partidului”.

Liviu Pop, ministrul Educaţiei: „Nu cred că astăzi este nevoie de un Congres extraordinar al Partidului Social Democrat”.

Paul Stănescu, vicepremier: „(Reporter: Cum vedeţi ideea unui Congres extraordinar?) Nu, deocamdată eu spun că nu este cazul.”

Dumitru Buzatu, preşedinte al PSD Vaslui: „Nu simt nicio nevoie foarte presantă de Congres extraordinar”.

Dacă se va organiza însă Congresul, Codrin Ştefănescu le va face cunoscută colegilor propunerea sa, menită să-i ajute pe cei cu probleme penale.

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD: „Schimbarea ar fi foarte simplă, pe articolul vechiului Statut. Adică până nu eşti condamnat definitiv nu îţi pierzi calitatea nici de lider, funcţia pe care o deţii sau membru de partid”.

Până să decidă dacă fac Congres şi restructurare, social-democraţii dau asigurări că orice ar fi partidul va merge înainte cu bine.

Niculae Bădălău, preşedinte executiv PSD: „Nu există o aripă SRI, sunt colegii noştri, eu pe Mihai Tudose îl cunosc de 25 de ani”.

Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş: „PSD în situaţii limită se adună, nu se va întâmpla ceea ce bocitoarele ar putea crede o rupere, o schismă”.

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct PSD: „PSD nu este un partid de lider, PSD este un partid de mase. Eu cu Mihai Tudose ne cunoaştem de când nu ne mijise mustaţa. E cadru vechi, niciodată nu o să facă lucruri necugetate, de exemplu, să ameninţe în CEX că îşi dă demisia dacă nu se remaniază Guvernul nu ştiu cum”.

Şi pentru că toate deciziile importante se iau în şedinţe informale, şefii de organizaţii şi-au dat întâlnire cu liderii PSD la un restaurant din Capitală pentru a stabili ce e mai bine pentru partid. Totul sub pretextul unei socializări de Sfântul Ion. Comitetul Executiv al PSD va stabili şi cine îi va lua locul Doinei Pană în fruntea Ministerului Apelor şi Pădurilor.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ