Zilele libere decise de Guvern, mană cerească pentru turismul românesc
Guvernul are vești bune pentru bugetari. Nu, nu este vorba din păcate de acordarea majorărilor salariale promise pentru anul 2014. Acestea stau în pixul președintelui Traian Băsescu, dat fiind că depind de promulgarea Legii bugetului de stat pentru anul viitor. D
Dar, până atunci, cabinetul a hotărât în ședința de guvern de miercurea aceasta să dea liber personalului care lucrează în sistemul bugetar în zilele de 27 decembrie 2013, 31 decembrie 2013 şi 3 ianuarie 2014.
Desigur, imediat după anunțul oficial al guvernului, s-au găsit tot soiul de cârcotași care să critice hotărârea cabinetului pe considerentul că este vorba despre o decizie cu iz electoral, care reduce productivitatea în sistemul bugetar, o zonă care și așa nu excelează la acest capitol. Argumentul este însă în mod evident cu totul nefondat. Fără să fim neapărat de acord cu ideea că angajații de la stat au într-adevăr o productivitate mai redusă, cabinetul s-a asigurat că respectivele zile libere vor fi recuperate în ianuarie, anul viitor.
În plus, trebuie ținut cont de modul în care cad anul acesta Crăciunul și Anul Nou. Dat fiind că 25 și 26 decembrie, respectiv 1 și 2 ianuarie pică miercurea și joia, adică în mijlocul săptămânii de lucru, era de presupus că, în eventualitatea în care bugetarilor nu le-ar fi fost acordate aceste zile libere, majoritatea dintre angajații de la stat ar fi încercat oricum să își ia concediu pentru a putea să se bucure pe deplin de sărbători alături de familii. Cât despre cei mai puțini norocoși, care nu mai aveau zile de concediu sau care au fi trebuit să asigure permanența, este de presupus că oricum nu ar fi avut o productivitate prea strălucită la locul de muncă, de vreme ce gândul le-ar fi stat, în mod firesc la familiile care îi așteaptă acasă să sărbătorească venirea lui Moș Crăciun și a Anului Nou.
Așa stând lucrurile, cabinetul a luat o decizie absolut firească în plan uman și perfect justificată din punct de vedere economic. Iar la acest ultim capitol merită să luăm în considerare și faptul că, beneficiind de mai multe zile libere, bugetarii vor putea să încerce să își planifice un mic concediu în stațiunile de la munte și să se bucure astfel de sărbători împreună cu familiile într-un cadru mai pitoresc.
Altfel spus, ”puntea” pe care bugetarii o vor putea face între zilele libere de Anul Nou și week-end-ul imediat următor s-ar putea dovedi benefică nu doar pentru aceștia, ci și pentru turismul românesc. Desigur, stațiunile de pe Valea Prahovei au fost mai mereu privilegiate în perioada sărbătorilor de iarnă și au raportat un grad de ocupare aproape de 100%. Dar nu peste tot este aceeași situație. Iar pentru hotelierii și patronii de pensiuni turistice sau agro-turistice din restul regiunilor, cele trei zile libere în plus acordate bugetarilor s-ar putea dovedi o adevărată mană cerească.
Ca urmare, în loc să aibă un efect negativ asupra economiei românești, decizia cabinetului de a suplimenta zilele libere de Crăciun și Anul Nou poate fi privită ca o măsură de sprijin pentru turismul românesc, care oferă totodată posibilitatea angajaților de la stat să aibă sărbători fericite, cel puțin din perspectiva timpului liber.
Ştirile orei
Daca tot s-a dat 31 decembrie zi libera, de ce nu s-a dat si 30? Macar sa stim o treaba. Ca oricum se vor recupera zilele astea...