Zona euro a ieşit din recesiune. Ce înseamnă asta pentru România
Zona euro a ieşit oficial din recesiune, după o perioadă de un an şi jumătate de contracţie economică. Rezultatele indică o creştere economică de 0,3% în trimestrul II, faţă de primele trei luni ale anului 2013, conform Eurostat, o creştere puţin mai mare faţă de cea de 0,2% prognozată de economişti. Cu toate acestea, faţă de acelaşi trimestru din 2012, se constată o scădere de 0,7%.
Cele mai importante creşteri ale PIB-ului au fost înregistrare în Portugalia, 1,1%, Germania, 0,7% şi Franţa, 0,5%. În continuare există state aflate în recesiune, cum ar fi Italia (-0,2%), Spania (-0,1%), sau Olanda (-0,2%). În ciuda acestui avans înregistrat în trimestrul II, per ansamblu, anul 2013 va fi în continuare unul de recesiune pentru zona euro, economiştii estimând o scădere a PIB-ului european de circa 0,5%, în timp ce Comisia Europeană a prognozat că economia europeană se va contracta cu 0,4% în acest an, dar se va relansa în 2014 şi va creşte cu 1,2%.
În acest context, economia românească a crescut cu 0,3% în trimestrul II faţă de primul trimestru al anului 2013, şi cu 1,3% faţă de acelaşi trimestru al anului 2012. De asemenea, PIB-ul a crescut cu 1,7% în semestrul I 2013, faţă de acelaşi semestru al anului 2012. Există voci care spun că cele 0,3 procente avans pe care economia românească le-a căpătat în trimestrul II faţă de primul trimestru al anului 2013, sunt exact aceleaşi pe care zona euro le-a înregistrat şi sunt ca urmare a acestei creşteri. Acest lucru este în mare parte fals. Aşa cum se observă, ieşirea din recesiune a zonei euro are la bază trei state europene care au înregistrat creştere economică, în timp ce restul se află în continuare în recesiune. Faptul că media creşterilor din zona euro este de 0,3%, la fel precum cea înregistrată de România, ţine mai mult de coincidenţă, decât de cauzalitate.
Revenirea zonei euro din punct de vedere economic reprezintă o veste bună pentru România, în special pentru exportatori. Cea mai mare parte a exporturilor româneşti sunt făcute în spaţiul intracomunitar şi însumau 70,5% din totalul exporturilor ţării noastre, adică 16,7 miliarde de euro.
România are în continuare creştere economică, deşi majoritatea statelor europene se confruntă cu recesiunea. Dacă şi restul Uniunii Europene va reveni pe plus, atunci ţara noastră va avea doar de câştigat. Creşterea PIB-ului celorlalte state UE se va manifesta şi printr-o creştere a consumului, deci o creştere a exporturilor româneşti. Economia ţării noastre va primi astfel un imbold, care va favoriza tendinţa actuală, de creştere pozitivă.