14 Consilii Locale din Vaslui interzic exploatarea gazelor de şist. Prefectura spune că e ilegal
În loc să privească explorările în discuție prin prisma avantajelor pe care le aduc pentru comunitățile și bugetele locale – investiţii, locuri de muncă, infrastructură – consiliile locale din 14 localități din județul Vaslui au decis să le interzică.
Chiar dacă a făcut progrese semnificative în ultima perioadă, România rămâne o țară care mai are foarte multe de recuperat pentru a ajunge din urmă țările dezvoltate din punct de vedere economic. Iar când ești într-o asemenea situație, nu îți permiți să ratezi nicio oportunitate aflată la îndemână.
O asemenea șansă este reprezentată de gazele de șist, rezervă de care, după cum arată estimările specialiștilor, România ar dispune din belșug. De aceea, era perfect logic ca statul român să permită explorarea rezervelor în discuție, astfel încât să dispună de date exacte, pe baza cărora să poată lua o decizie privind o eventuală exploatare.
Iar decizia a fost luată, cel puțin la nivelul autorităților centrale, guvernul român dând undă verde activităților de explorare și păstrându-și rezerva firească de a decide ulterior în privința exploatării, cu respectarea normelor de mediu. În plan local însă, lucrurile stau, în unele situații, exact pe dos. În loc să privească explorările în discuție prin prisma avantajelor pe care le aduc pentru comunitățile și bugetele locale – investiţii, locuri de muncă, infrastructură – consiliile locale din 14 localități din județul Vaslui au decis să le interzică.
În mod evident, aceste decizii au un puternic substrat electoral și au fost luate sub presiunea campaniilor mediatice pompieristice duse împotriva gazelor de șist de anumite grupuri de interse răsăritene. Explorarea nu pune însă probleme de mediu, iar în domeniul exploatării gazelor de șist s-au făcut progrese substanțiale, recunoscute inclusiv la nivelul Uniunii Europene.
Dacă ar fi dorit cu adevărat binele comunităților în care au fost aleși, membrii celor 14 consilii locale ar fi trebuit să explice aceste lucruri oamenilor, nu să ia decizii radicale, prin care taie orice șansă pe care comunitățile locale o au de a beneficia de aportul unui investitor atât de puternic precum Chevron.
Mai mult, Prefectura județului Vaslui arată, cu legea în mână, că deciziile luate de cele 14 consilii sunt ilegale. Astfel, în actul transmis în teritoriu, Prefectura Vaslui le explică autorităţilor că zăcămintele din subsolul României sunt proprietate publică a statului.
Altfel spus, în graba lor de a răspunde unor rațiuni electorale prost înțelese şi manipulate, consilierii locali care au votat deciziile de interzicere a exploatării gazelor de șist și primarii care le-au contrasemnat și-au încălcat în mod flagrant atribuțiile. Conform Constituției României și Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, bogăţiile de orice natură ale subsolului, în stare de zăcământ, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului, nu al unităţilor administrativ-teritoriale. Consiliile locale respective nu puteau să hotărască decât în ceea ce privește regimul bunurilor ce aparțin de domeniul public sau privat de interes local și nicidecum în privința unei resurse a cărei exploatare poate fi hotărâtoare pentru dezvoltarea viitoare a României, în ansamblul său.
Ar fi de domeniul absurdului ca soarta unei întregi țări și independența ei energetică să fie lăsată la latitudinea unor aleși locali manipulaţi care nu-şi cunosc nici măcar propriile atribuţii.