"Modelele nostre arata ca nivelul de concentratie si raspandire a tuturor tipurilor de aerosoli va spori substantial pe masura cresterii temperaturii globale. Numai prin reducerea radicala a acestor emisii omenirea va putea beneficia in continuare de un aer respirabil", a explicat Robert Allen de la Riverside University, din California.
El si echipa lui de cercetori au atras atentia ca acest fenomen de concentratie a aerosolilor va conduce nu numai la aparitia unei fel de "plapumi" globale alcatuita din smog si ceata, dar va antrena o modificare insemnata a modului de functionare a curentilor oceanici, a deplasarii fronturilor de aer si a altor procese climatice esentiale. Consecintele sunt, practic, imposibil de anticipat, sustin oamenii de stiinta.
Autorii studiului au ajuns la aceasta concluzie, folosind doua tipuri diferite de modele climatice - ACCMIP si CMIP5, cu ajutorul carora au incercat sa estimeze cum se schimba concentratia de aerosoli naturali si antropogeni (provenit în special din arderea cărbunelui și a petrolului) din atmosfera pe masura cresterii temperaturii globale si cum va fi influentata evolutia climei.