ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere cer respingerea noului Cod al Insolvenţei
ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere condamnă decizia Guvernului de a adopta modificările cuprinse în noul Cod al Insolvenţei şi spun că aceste prevederi pun în pericol libertatea presei şi dreptul la informare al publicului.
"Prin susţinerea acestui act normativ, Guvernul deschide un nou capitol în istoria controlului politic şi economic al instituţiilor de presă din România. Articolul de lege menţionat intră în flagrantă contradicţie cu articolul 30, alin. 2 din Constituţia României care precizează că "nicio publicaţie nu poate fi suprimată", punând astfel în pericol dreptul constituţional la liberă exprimare", se arată într-un comunicat al Active Watch, citat de Agerpres.
De asemenea, cele două organizaţii consideră că noul Cod al Insolvenţei sabotează atribuţiile instituţionale ale Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), care, prin lege, este "autoritate unică de reglementare în domeniul politicilor media audiovizuale".
Potrivit comunicatului, actul normativ "este discriminatoriu, fiind dedicat exclusiv mediului audiovizual, deşi există şi alte sectoare ale economiei care funcţionează pe baza unor licenţe eliberate de autorităţi publice", "a fost adoptat într-o totală lipsă de transparenţă, fiind introdus în ziua votului, deşi proiectul de lege fusese supus dezbaterii publice în urmă cu o lună" şi "intră în flagrantă contradicţie cu însuşi scopul procedurii de insolvenţă, de a ajuta societăţile aflate în dificultate să se redreseze".
ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere cer Parlamentului să respingă acest articol care pune în pericol libertatea presei şi dreptul cetăţenilor la liberă informare.
De asemenea, cele două organizaţii anunţă că se vor adresa Comisiei Europene în legătură cu această situaţie. În acest sens vor fi sesizaţi comisarul pentru justiţie, drepuri fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, şi comisarul pentru comunicaţii, conţinut şi tehnologie, Neelie Kroes.
În şedinţa din 2 octombrie, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, care prevede suspendarea licenţelor audiovizuale în cazul societăţilor comerciale care intră în procedură de insolvenţă.
Ordonanţa a fost publicată vineri în Monitorul Oficial al României nr. 620 din 4.10.2013.